Na kapiji crkve u Vitomirici osvanula poruka na tri jezika da se radovi „moraju odmah prekinuti“

FOTO: Radio Goraždevac

Na kapiji crkve Svetog apostola Luke u selu Vitomirica koja se godinama renovira nakon što je ’99 bila uništena, danas je postavljen letak kojim se javnost obaveštava da radovi moraju odmah da prestanu, uz prilepljene logoe Vlade Kosova i USAID-a, te žutu traku kojom je zatvoren prolaz. Slučaj je prijavljen policiji, javlja Radio Goraždevac.

Danas oko 13:30 časova na kapiji crkve Svetog apostola Luke u Vitomirici je postavljena traka kojom je zatvoren prolaz u portu crkve a na sredini je okačen letak na kome je ispisana poruka Stop the works, na engleskom jeziku, dok je ispod toga na engleskom, albanskom i srpskom jeziku napisano Radovi se moraju odmah prekinuti. Na ovom letku koji je ručno napisan se nalazi zalepljen zvanični logo Vlade Kosova i američkog USAID-a.

Portparol regionalne direkcije Policije Kosova Fadilj Gaši (Fadil Gashi) potvrdio je za Radio Goraždevac da se ovaj incident dogodio.

„Incident je prijavio sveštenik u 13.30, a Policija je izvršila uviđaj. Istraga je u toku. O novim informacijama, ako ih bude, obavestićemo vas narednih dana“, saopštio je Gaši u pisanoj poruci novinarima Radio Goraždevca.

Parohijski dom crkve Svetog apostola Luke, obnovljen je 2012. godine, nakon čega je više puta pljačkan i uništavan. Poslednji put kamenovan je pre nekoliko dana, na Badnji dan i na njemu su razbijeni prozori. Tada je Radio Goraždevcu Policija saopštila da je reagovala i da je u konsultaciji sa tužiocem pokrenut predmet kao „Oštećenje ili uništavanje imovine“. Takođe je rečeno da slučaj istražuje Sektor za istrage Policijske stanice Peć.

Nedavno je na ovom hramu završena obnova krovne konstrukcije.

“Naš je cilj da i ova crkva, koja je stradala 1999. godine, u Vitomirici, bude obnovljena. A da bi ona bila obnovljena potrebno je prvo da se vrati život u ovo mesto. Sagradili smo ovaj Parohijski dom i kada budemo učinili da ovde bude prisutan život i kad budemo oživeli ovu parohiju ovde, onda će doći i do obnove ovoga Hrama”, rekao je vladika Teodosije te 2012. godine, prilikom posete Vitomirici.

Crkva Svetog apostola Luke sagrađena je 1912. godine u Vitomirici kod Peći. Crkva je jednokupolna, zidana od banjskog mermera u obliku trikonhosa. Crkva je 1999. godine oskrnavljena, demolirana i zapaljena iznutra.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.