Na današnji dan pre 23. godine u Prištini ubijen Momir Stokuća

Fotoreporter i saradnik „Politike“ Momir Stokuća ubijen je na današnji dan 1999. godine u Prištini. Policija Privremene administrativne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) je u večernjim satima na poziv otišla u Ulicu Đure Jakšića 15 u centru Prištine i u kući gde je živeo Stokuća zatekla njegovo beživotno telo.

Tamo su uočili sporedna vrata kuće Momira Stokuće i njegovo telo u spavaćoj sobi.

Istraživanje Udruženja novinara Srbije (UNS) koje je 2018. godine sprovela Jelena L. Petković otkriva da je prijava polciji UNMIKA-a „nestala“, a kao razlog se navodi promena nadležnosti i selidba izvršnih organa.

Stokućina sestra Branka Damjanović je tada za UNS rekla da je za 19 godina koliko je bilo je prošlo od bratovog ubistva nijedan istražni sudija nije pozvao i da ne zna ko je ubica.

Damjanović je za sajt UNS-a 2018. godine, novinarki Petković, rekla da je porodica za ubistvo saznala u vestima.

Ona je tada rekla da godinu dana nakon ubistva brata nije dobila nikakve informacije te je krenula sama da istražuje.

„UNMIK policija mi je dala papir koji sam morala da ostavim u bolnici kada sam preuzimala telo. Tada sam se kući vratila sa jednim dokumentom, sa umrlicom. Naredne godine, sa komšijom Albancem, otišla sam u policiju da pitam za istragu, da tražim neki odgovor“, istakla je Damjanović i dodala da je konačan odgovor bio da ne poseduju ništa od dokumentacije.

UNS svake godine na godišnjicu Stokućinog ubistva podseća na ovo ubistvo, ali podatke o njemu ne poseduju ni Euleks, ni Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji, a ni Specijalno tužilaštvo Kosova.

Momir Stokuća je ubijen 21. septembra 1999. godine, a tri dana kasnije je sahranjen u Gračanici.

17 novinara kidnapovano je i ubijeno na Kosovu od 1998. do 2005.

Afrim Malići, ubijen je 2. decembra, 1998. godine, u Prištini. Ubistvo nikada nije razrešeno.

Enver Maljoku, ubijen je 11. novembra, 1999. godine, u Prištini.

Ljubomir Knežević, nestao je 6. maja, 1999. godine, kod Vučitrna.

Gabriel Griner, Folker Kremer, novinari Šterna, i vozač i prevodilac Sanolj Aljiti, ubijeni su 13. juna, 1999. godine, na prevoju Dulje.

Aleksandar Simović, kidnapovan je 21. avgusta, 1999. godine, u Prištini, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 8. juna, 2001. godine.

Krist Gegaj, ubijen je u Istoku, u septembru 1999. godine (nestao 12. septembra, a njegovo telo pronađeno je 13. septembra).

Momir Stokuća, ubijen je 21. septembra, 1999. godine, u svojoj kući u Prištini.

Marjan Melonaši, nestao je 9. septembra, 2000. godine.

Šefki Popova, ubijen je 10. septembra, 2000. godine, u Vučitrnu.

Džemailj Mustafa, ubijen je 23. novembra, 2000. godine, u Prištini.

Bekim Kastrati ubijen je 19. oktobra, 2001. godine, u selu Lauš.

Bardulj Ajeti ranjen je u atentatu 3. juna, 2005. godine, i preminuo 25. juna, 2005. godine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.