Na današnji dan forenzičari ekshumirali 20 tela nestalih u Radonjićkom jezeru

U septembru 1998. forenzičari Medicinskog fakulteta u Beogradu ekshumirali su oko 20 tela u Radonjićkom jezeru i nekoliko tela na obližnjem poljoprivrednom dobru “Ekonomija”. Žrtve, Albanci, Srbi i Romi, poslednji put su viđeni na područjima koja su tada bila pod kontrolom OVK. Na njihovu sudbinu danas podsetio je Rekom.

Područje Radonjićkog jezera/Liqeni i Radonjiqit kontrolisala je OVK, izuzev Suke Babaloć/Baballoq, Suke Biteš/Bitesh, Suke Crmljane/Cërmjan i južnog kraja jezera, gde su bile stacionirane srpske snage. Policija je do saznanja o postojanju tela tridesetoro Albanaca, Srba i Roma na području kanala jezera došla na današnji dan 1998. godine, prilikom ispitivanja dvojice pripadnika OVK.

Žrtve čiji su posmrtni ostaci nađeni u jezeru su poslednji put viđene na različitim lokacijama u opštinama Peć/Pejë, Dečane/Deçane i Đakovica/Gjakovë u periodu od aprila do avgusta 1998. godine. Neki su oteti, a u nekoliko slučajeva nisu poznate okolnosti nestanka. Za većinu sud nije utvrdio šta se sa njima događalo od trenutka otmice ili nestanka do smrti, zabeleženo je na sajtu Glas žrtava 1991-2001.

Tim Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu je sproveo ekshumaciju, obdukciju i identifikaciju nađenih posmrtnih ostatataka. Prepoznavanjem odeće, ličnih predmeta i zaživotnih povreda porodice su identifikovale 10 žrtava, dok je ostale MUP Srbije 19.septembra iste godine sahranio pod NN oznakom, u pojedinačnim grobovima na groblju u Piskotama/Piskotë.

REKOM je regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001.

Po okončanju oružanog sukoba, forenzičari MKTJ su ekshumirali posmrtne ostatke svih žrtava nađenih u Radonjićkom jezeru. Međunarodna komisija za nestala lica (MKNL) je analizom DNK potvrdila identitet samo tri od deset žrtava, koje su porodice prethodno identifikovale. MKNL je DNK analizom utvrdila identitet posmrtnih ostataka, sahranjenih na groblju u Piskotama, a Kancelarija UNMIK-a za nestala lica i sudsku medicinu (OMPF), 2003. i 2005. godine, organizovala je ponovnu obdukciju identifikovanih posmrtnih ostataka.

MKTJ je utvrdio da su žrtve, nađene u Radonjićkom jezeru: Sanije Balaj, Istref i Nurije Krasnići (Krasniqi), Zenun Gaši (Gashi), i majka i sestra svedoka 19 – ubijene dok su bile u nadležnosti OVK; Palj Krasnići (Pal Krasniqi), Afrim Suljejmani (Sylejmani), Kujtim Imeraj, Idriz Hoti, Iljire Frokaj (Ilire Frrokaj), Ilija Antić i Rade Popadić su ubijeni, ali Sudsko veće nije moglo van razumne sumnje zaključiti ko je počinio ubistvo, s kojom je grupom izvršilac eventualno bio povezan i da li je ubistvo izvršeno dok je žrtva bila u nadležnosti OVK. Za Sejda Nocija, Milku Vlahović, Hajrulaha Gašija (Hajrullaha Gashija) i Isufa Hodže (Hoxha) sud nije mogao da utvrdi da li su ubijeni jer sudski patolozi nisu utvrdili uzrok smrti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.