Na Dan nezavisnosti SAD u Uroševcu započeti radovi na izgradnji statue Bajdenu

SAD-zastava
FOTO: Banjaluka24h

Vest je ažurirana

Širom SAD danas se obeležava Dan nezavisnosti, u znak sećanja na Deklaraciju donetu 4. jula 1776. godine kojom je proglašena samostalnost od Velike Britanije. Nacionalni praznik SAD-a obeležava se i na Kosovu, i to svečanim početkom radova na izgradnji statue američkom predsedniku, Džo Bajdenu.

U čast godišnjice nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država, kako prenosi Klan Kosova, danas su u Uroševcu, nedaleko od kampa „Bondsteel“, svečano otvoreni radovi na projektu „Zelene površine i statua predsednika SAD Džoa Bajdena“.

Ovaj medij javlja da projektne aktivnosti sprovodi mreža nevladinih organizacija „Avonet“, a da su svoje učešće uzeli i američki vojnici u kampu „Bondsteel“, kao i građani Uroševca.

Klan Kosova piše da projekat finasiraju građani i preduzeća, te da će on koštati preko 600.000 evra.

Američka republikanska senatorka, Džoni Ernst, danas je posetila Bondstil, gde je, kako prenosi Gazeta Express, čestitala američkim vojnicima Dan nezavisnosti, ali ih i upozorila na „ruski uticaj na Balkanu“.

„Ako do sada niste primetili, postoje brojni pokušaji ruskog uticaja da dođu do Balkana kako bi podrili prosperitet i stabilnost u regionu. Zbog toga ste ovde“, kazala je Ernst.

Zahvalila se američkim vojnicima za slobodu koju SAD uživaju, ali i kazala da Kosovo takođe „pokušava da ima“ slobodu.

Spomenik Bajdenu
FORO: Klan Kosova

Nedaleko od mesta na kojem će biti postavljena statua Bajdena – u kampu Bondstil, nalazi se i spomenik posvećen preminulom sinu američkog predsednika.

Kao i prethodnih godina, i ovaj Dan nezavisnosti protekao je uz brojne čestitke prištinskih zvaničnika.

Krenuvši od kosovskog premijera, preko najviših zvaničnika drugih institucija i opozicionih lidera, šalju se poruke o „neraskidivom prijateljstvu“ i „posebnoj vezi“ sa SAD-om, te poručuje da je nacionalni praznik Amerikanaca takođe praznik građana Kosova.

Danas se na virutalnoj ceremoniji povodom proslave 4. jula oglasio i američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet, koji je poručio da saradnja između Kosova i SAD ne bi trebalo da prestane.

Naglasio je neophodnost poštovanja demokratskih vrednosti za izgradnju pravednog i ravnopravnog društva za sve u SAD-u i na Kosovu.

„Želimo da osnažimo građane, vladine institucije i lokalne organizacije civilnog društva dalje na putu ka nezavisnosti. Na ovaj način Kosovo ostvaruje svoje mesto ravnopravnog partnera u regionu, u Evropi i u svetu … Obe naše zemlje moraju da nastave da se bore da obezbede jednakost svih građana“, rekao je Kosnet na ceremoniji.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.