N1: Muk vlasti na Haradinajevu izjavu o 950 km2 Kosova, opozicija – jasno zašto ćute

Nakon izjave kosovskog premijera u ostavci Ramuša Haradinaja, da je Srbija tokom pregovora tražila 950 kilometara kvadratnih teritorije Kosova – u Beogradu muk. Niko od predstavnika vlasti nije demantovao ove tvrdnje. Iz opozicije odgovaraju da je to u stvari Vučićev predlog o razgraničenju, a analitičari da takva izjava Haradinaja služi za obračun na tamošnjoj političkoj sceni.

Iako je zvanični dijalog Beograda i Prištine u Briselu u zastoju, u medijima obe strane vode monologe. Dok predsednik Srbije kaže da će dogovor sa Prištinom biti postignut za pet meseci, 50 godina ili nikad, kosovski zvaničnici iznose detalje iz pregovora koji do sada nisu bili poznati.

Od ukupne teritorije Kosova i Metohije, što je okvirno 11.000 kvadratnih kilometara, Srbija je tražila 950 kvadratnih kilometara – tvrdi Ramuš Haradinaj. Računica Haradinaja približna je veličini teritorije koju zauzimaju četiri opštine na severu.

„Srbija je tražila 950 kilometara. Konkretno. Tema podele više nije na stolu, stvari su se razvile dalje. Vučić i dalje koristi podelu. Oni rade svoj posao“, rekao je Haradinaj.

Ovakva izjava prošla je neopaženo i bez političkih reakcija od predstavnika vlasti u Srbiji. Da li su navodi Haradinaja tačni ili ne – nema odgovora ni iz Kancelarije za Kosovo i Methiju.

Ali, deo opozicije u Srbiji kaže da „politika podele kvadrata“ Kosova nije u skladu sa Ustavom.

Povezan članak:

Haradinaj: Srbija tražila 950 kvadratnih kilometara Kosova

„Mi nismo znali nikada detalje, ali bilo je jasno i predsednik Republike, Aleksandar Vučić, je nebrojeno puta vrlo jasno govorio da se on zalaže za politiku razgraničenja, a razgraničenje znači upravo to – uzeti deo naše teritorije, manji deo, a to je evidentno sever ili deo severa, a ostatak deo naše terirorije južni deo dati Albancima, priznati tu secesiju. Ali, to je obrni okreni potpuno protivustavno delovanje, to nije u skladu sa Ustavom, nije u sladu sa međunarodnim pravom, a iznad svega je i fatalno. To bi bilo fatalno za Srbiju, jer time ne bi bio rešen problem Kosova i Metohije nego bi se otvorio niz drugih problema i geopolitička beda na vrat bi nam bila tu za narednih 20 godina“, smatra predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

Analizirajući izjavu Haradinaja, politički analitičar iz Prištine, Ramuš Tahiri za N1 kaže da se takvim porukama vršilac dužnosti premijera Kosova obračunava sa svojim protivnikom na unutrašnje-političkoj sceni – Hašimom Tačijem.

„Ramuš Haradinaj to koristi protiv Hašima Tačija da kaže: ne treba verovati njegovoj partiji i njemu, jer, evo, on je hteo da da sever Kosova bez ičega za uzvrat, ali isto tako udara na nacionalnu politiku Vučića da je ipak spreman izdati kosovsku stvar sa srpskog stanovišta i uzeti samo deo severa Kosova. Do toga nisu stigli razgovori i ne mogu da verujem da to ide na ruku Vučiću“, smatra politički analitičar Ramuš Tahiri.

Aktuelnu situaciju između dve strane – deo stručne javnosti u Srbiji opisuje i kao „partiju šaha“ – u kojoj i Beograd i Priština povlače dobro promišljene poteze.

Video prilog možete pogledati na N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.