Mušutište: Priveden Srbin iz grupe raseljenih

Sedamdesetčetvorogodišnjeg Bogdana Mitrovića privele su danas u Mušutištu Specijalne jedinice Kosovske policije, javila je Radio televizija Srbije. Mitrović se nalazio u autobusu sa raseljenim Srbima koji su obilazili svoje kuće i porušenu crkvu Svete Bogorodice u ovom mestu. Priveden je po optužnici za teška krivična i ratna dela i odveden je u Prizren, javila je Radio-televizija Srbije. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, ocenjuje da su hapšenja na osnovu "nekakvih tajnih spiskova samo izgovor za nastavak politike etničkog čišćenja" srpskog naroda sa KiM-a. 

Policijski službenik, koji je rukovodio akcijom hapšenja i obezbeđivanja raseljenih tokom posete Mušutištu, naveo je da je za Mitrovićem raspisana poternica Tužilaštva Kosova za teška krivična i ratna dela. 

Mitrović se nalazio, prenosi dalje RTS, u grupi od 50 raseljenih Srba. On je i ranije dolazio u Mušutište na ovaj praznik, ali, kako navodi ista RTV, nije imao problema.

Mitrovićeva supruga i tri ćerke ostale su u autobusu iz kojeg je izveden i tvrde da je njihov suprug i otac nevin.

Đurić: Institucije u Prištini šalju kaznene ekspedicije na Srbe

"Krajnje je vreme da budu preduzeti odlučni koraci da oni koji su brutalno etnički očistili desetine srpskih gradova i sela na Kosovu i Metohiji budu kažnjeni, ali mi umesto toga danas imamo nastavak sramotne i neljudske prakse maltretiranja onih koji su jednom već bili žrtve zločina i potpune neosetljivosti dela međunarodne zajednice na strahote koje se događaju srpskom narodu," ocenjuje direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. 

Dodaje i da je danas u Mušutištu Kosovska policija postala "otvoreni instrument u šovinističkoj politici sprečavanja povratka raseljenih Srba".

"Mušutište je proteklih godina bilo simbol stradanja srpskog naroda i mesto okupljanja najokorelijih albanskih šovinista i srbomrzaca, i umesto da privremene vlasti u Prištini, stvaranjem uslova za povratak raseljenih u to selo, pokažu da su za okretanje nove stranice u srpsko-albanskim odnosima, one šalju kaznene ekspedicije na Srbe koji se usude da posete svoje kuće i crkvu," navodi. 

Đurić ističe i da su razumeli tu poruku i "još jednom političarima u Prištini, ali i međunarodnoj zajednici poručuju da naše strpljenje nije neograničeno" i da normalizacije odnosa "ne može biti ukoliko druga strana to ne želi".

Podsetimo, dolazak raseljenih Srba u Mušutište prošle godine sprečili su lokalni Albanci, koji su protestovali. Tada je Velika Gospojina, umesto u Mušutištu, proslavljena u Zočištu.

Crkva koju raseljeni posećuju na ovaj praznik izgrađena je 1315. godine, a srušena jula 1999.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.