Mustafa: „Trenutnoj vladi treba prekinuti mandat“, LDK ne isključuje stvaranje predizborne koalicije

Isa Mustafa
Foto: Gazeta Express

Kosovske opozicione stranke nedavno su intenzivirale aktivnosti kako bi srušili vladu Ramuša Haradinaja, ali još uvek se ništa konkretno nije dogodilo. Lider Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa, smatra da je „vlada Haradinaja izgubila legitimitet i da se suočava sa nizom skandala“, kao i da joj kao takvoj treba prekinuti mandat. Osim zajedničkih napora ka njenom rušenju, lider LDK ne isključuje mogućnost stvaranja predizborne koalicije, ukoliko vladajuće stranke nameravaju da zajedno da izađu na izbore.

Do rušenja Vlade bi, po rečima lidera LDK, trebalo da dođe zbog toga što su „Kosovu neophodne promene“, kao i zbog toga što aktuelna vlada „ne može da vodi procese, kao što su dijalog, priznanje, liberalizacija viza i integracija u EU“. S tim ciljem, kaže, da su sa pokretom „Samoopredeljenje“ i PSD-om odlučili da podnesu predlog za izglasavanje nepoverenja vladi, prenose mediji u Prištini.

„Radimo sa Samoopredeljenjem i Socijaldemokratskom partijom, radićemo i sa drugim partijama na vlasti kako bi ih uverili da takva vlada ne doprinosi Kosovu. Samoopredeljenje je svakako odlučno da vladi treba da se izglasa nepoverenje. Što se tiče Socijaldemokratske partije, razgovarao sam sa njenim predsednikom. Mislim da možemo pronaći zajednički jezik, ali moramo uložiti napore da dobijemo podršku od poslanika partija koje su na vlasti kako bi mogli da idemo na izbore“, rekao je Mustafa.

Lider LDK kaže da je njegova stranka spremna za nove izbore, kao i da već imaju platformu kojom se predviđa da ova stranka samostalno izađe. Međutim, ne isključuje mogućnost stvaranja predizborne koalicije sa Samoopredeljenjem, ukoliko vladajuće stranke nameravaju da zajedno izađu na izbore, piše Gazeta Express.

Ukoliko se bude stvarala koalicija, lider LDK kaže da još uvek nije ništa konkretno odlučeno sa kim će do toga doći.

Međutim, ono što zna, je da LDK „nikada neće vladati zajedno sa PDK“ koju predvodi predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji, poručuje Mustafa.

Opozicione stranke nedavno su intenzivirale aktivnosti kako bi srušili vladu Ramuša Haradinaja, ali još uvek se ništa konkretno nije dogodilo. Lider LDK u prethodne dve nedelje, kao što je i najavio, sastao se sa liderima PSD i Samoopredeljenja – Špendom Ahmetijem i Aljbinom Kurtijem sa kojima je razgovora o sačinjavanju predloga za rušenje vladajuće koalicije. Tri stranke još uvek nemaju dovoljan broj glasova za rušenje vlade, ali poručuju da su uvereni da glasove mogu dobiti čak i od članova vladajuće koalicije PAN.

LDK, PSD i Samoopredeljenje imaju 56 poslanika u kosovskoj skupštini, a za izglasavanje nepoverenja vladi potrebna je prosta većina svih poslanika kosovske skupštine, odnosno 61 glas. Poslanik LDK, Armend Zemaj, nedavno je potvrdio da za sada imaju 58 potpisa za predlog o rušenju vlade, preneo je RTK2.

Da je Srpska lista spremna da „ruši vladu“, u ime ove stranke nedavno je potvrdio direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

Đurić je poručio da se njeni članovi neće vratiti u prištinske institucije, kao i da ne podržava vladu u Prištini, ali i da su spremni da podrže svaku političku stranku koja pokrene inicijativu za rušenje vlade Ramuša Haradinaja.

Kosovska opozicija, sa druge strane, odbija da glasovima poslanika Srpske liste koja je kao jedna od članica vladajuće koalicije učestvovala u formiranju vlade, a kasnije, kako su oni objasnili, „prešla u opoziciju“, ruši vladu.

Međutim, ukoliko poslanici Srpske liste budu glasali za predlog opozicije o izglasavanju nepoverenja vladajućoj koaliciji, ove opozicione stranke poručuju da „nikoga ne mogu da spreče da glasa“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.