Mustafa: Skupština će biti raspuštena najdalje za dve nedelje

Izvor: RTK2/Koha ditore/Lajm (tekst je izvorno preuezet i nije lektorisan)
 
Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, rekao je da kosovska skupština treba da bude raspuštena najdalje za dve nedelje, odmah posle donošenja odluke o ratifikovanju razmene pisama između Atifete Jahjage sa Ketrine Ešton, prenosi "Koha ditore".
 
On je potvrdio da Kosovo nije zaslužilo formiranje jednog takvog suda i dodao da su na Kosovu vođene oslobodličke akcije, akcije za otpor i odbranu. 
 
Što se tiče mandata EULEX-a, DSK se u osnovnim crtama slaže sa ovlašćenjima koje će EULEX imati i narednih godina na Kosovu. 
 
Na predavanju koje je održao studentima Koledža ISPE, Mustafa je rekao da bi rezultati opštih izbora na Kosovu mogli da budu prihvatljivi za političke partije ukoliko se, kako je rekao, odgovarajuće institucije kako treba angažuju da obave svoj posao, i ako međunarodna zajednica bude dobro kontrolisala izborni proces. 
 
Prištinski dnevnik "Lajm" piše danas da će parlament biti raspušten 24. aprila, a izbori održani najkasnije do 8. juna.
 
Taj list, takođe, navodi da će prevremeni parlamentarni izbori verovatno biti održani po starim izbornim zakonima, jer će partije nealbanskih zajednica tražiti da se novi izborni zakon pošalje Ustavnom sudu na razmatranje, što će onemogući njegovo stupanje na snagu i ako ga parlament izglasa.
 
"Lajm" piše da bi glasanje o tribunalu trebalo da se održi 17. aprila, a samo nedelju dana kasnije, 24. aprila Skupština Kosova bila bi raspuštena kako bi se stvorila mogućnost za odrzavanje izbora. Posle toga će predsednica Kosova pozvati sve politicke lidere na razgovore o datumu izbora, koji bi trebalo da se održe 1. ili 8. juna.
 
Presednica Kosova Atifete Jahjaga juče je obavila konsultativne razgovore sa svim politickim liderima parlamentarnih partija, kojima nije prisustvovao jedino lider ABK Ramuš Haradinaj, ali koji je u sedištu stranke rekao da njegova stranka podrzava osivanje specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.