Musljiju: "Podržavamo Tiranu i Prištinu za ujedinjenje Albanije i Kosova ali ne bez Preševske doline!"

Izvor: Presheva jone/Naše Preševo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Nedavne izjave iz Tirane i Prištine za ujedinjenje dve zemlje lideri Preševske doline su pozdravili. Jedan od njih je predsednik Albanskog nacionalnog veća i predsednik Skupštine Bujanovac, Jonuz Musljiu, koji je u izjavi za novinsku agenciju "Naše Preševo" podržao izjave Edija Rame i Hašima Tačija o ujedinjenju Albanije i Kosova u jednu državu, i to bez obzira na to da li su one ozbiljne.

"Ujedinjenje Albanije sa Kosovom, bez Preševske doline – bez Medveđe, Bujanovca i Preševa – nema smisla. Sada je ključni momenat kada Albanija i Kosovo treba da podignu ruku i pokažu Srbiji da je to deo Albanaca i da ga ne treba dirati. Hašim Tači i Edi Rama imaju moralnu i nacionalnu obavezu da u ovo ujedinjenje uključe istočno Kosovo, kako ga često nazivaju pre izbora, u suprotnom, ukoliko nas Rama i Tači ne uzmu u obzir – to je nacionalna izdaja!" – rekao je bivši direktor štaba Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB), gospodin Musljiju za agenciju "Naše Preševo".

Pročitajte još:

Vučić: Da sam rekao da očekujem ujedinjenje Srba 'okačili' bi me u Briselu umesto zastave

Tači u korak sa Ramom: Ako se vrata EU zatvore, svi Albanci će živeti u jednom prostoru

Rama: "Mali savez" sa Kosovom moguć ukoliko Brisel okrene leđa regionu

Gospodin Musljiju je nastavio da opravdava ujedinjenje Doline u jednu jedinstvenu državu sa Albanijom i Kosovom, rekavši:

"Ova svrha i ovaj cilj pomenuti su u platformi OVMBP-a takođe. To je ujedinjenje sa Kosovom, jer su Preševo, Medveđa i Bujanovac integrativni deo Kosova i nasilno su odvojeni od zemlje. Zato smo organizovali naš oslobodilački rat. Taj cilj i dalje postoji u dušama i srcima albanskog naroda. Ovo je potvrđeno i 1-2 marta 1992. godine i nemamo ni moralna, niti nacionalna prava da kršimo amanet naših mučenika u OVMBP-u za ono što su se žrtvovali…"

"Sada je ključni trenutak da Albanija i Kosovo podignu ruku i pokažu Srbiji da je to deo Albanaca i da ga ne treba dirati. Svesni smo da odcepljenje Preševske doline od Srbije ne bi bilo poželjno, kao što se nisu složili sa otcepljenjem Kosova pre 18 godina. Podsećamo Beograd da nema velike Albanije bez Niša. Srbija čak treba i da se zahvali što Albanci traže da se ujedine samo sa Albanijom, Kosovom i Preševskom dolinom. Mi uvek vraćamo svoju zemlju," rekao je na kraju Musljiju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.