Muškarac sa Kosova osuđen za sajber prevaru 39 Austrijanaca

FOTO: Preuzeto sa Poportal/Ilustracija

Sud u Salzburgu osudio je muškarca sa Kosova na zatvorsku kaznu u trajanju od 18 meseci zbog učešća u sajber prevari kojom je oštetio 39 klijenata iz Austrije, javio je danas Ekonomia Online.

Naime, mediji navode da je tridesettrogodišnji muškarac radio u kol centru u Prištini odakle je oštetio 39 klijenata iz Austrije za 1,24 miliona evra.

Osim Austrijanaca prevario je i klijente iz Nemačke i Švajcarske pa je ukupna vrednost nanete štete 2,4 miliona evra.

„Optuženi je radio u Kol centru u Prištini. Ovi pozivni centri, koji su još registrovani u Pragu i Sofiji, formirali su lažnu platformu za onlajn trgovinu poznatu kao Option888. Optuženi je vešto izgradio dobre odnose sa investitorima. Imao je zadatak da ubedi klijente da ulože što više novca“, javio je EkonomiaOnlie pozivajući se na optužnicu austrijskog tužilaštva.

Tužilaštvo ujedno sumnja da je cela kriminalna mreža prevarila i oštetila klijente, uglavnom u zapadnoj Evropi, za oko 250 miliona evra.

Pozivajući se na optužnicu, ovaj medij takođe piše da je muškarac sa Kosova uhapšen oktobra 2021. godine, da je u toku sajber prevare koristio pseudonim Sebastijan Moreli, ali i da se vođama grupe sudi u Salzburgu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.