Murati i Rašić sa Hetemijem u Leposaviću, predstavili mere podrške za zapošljavanje do 2.000 ljudi

FOTO: Facebook/Hekuran Murati/printscreen

Kosovski ministar finansija, rada i transfera, Hekuran Murati, danas je u Leposaviću predstavio mere zapošljavanja za građane severnog dela Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka.

Tokom svoje posete Murati se zajedno sa ministrom za zajednice i povratak, Nenadom Rašićem, sastao sa gradonačelnikom Leposavića, Ljuljzimom Hetemijem.

Najavio je da će kosovska Vlada „podržati“ dve hiljade radnih mesta u četiri opštine na Severu Kosova.

„Povod posete je bilo pokretanje mere podrške zapošljavanju 2.000 lica koja traže posao, koja žive u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica“, naveo je ovaj ministar u objavi na Fejsbuku.

Na sastanku je kazao da će ovo ministarstvo šest meseci uzastopno subvencionisati 70 odsto bruto zarade do maksimalno 350 evra.

„Svi postojeći biznisi, ali i novi koji započnu svoju delatnost u jednoj od četiri opštine na severu zemlje, moći će da koriste meru subvencije do 70% bruto zarade u trajanju od 6 meseci, za svakog novog radnika kojeg zapošljavaju po kriterijumima utvrđenim rešenjem“, navodi Murati.

Sa druge strane, građanima koji žive u opštinama na Severu Kosova i koji su nezaposleni, poručuje da se prijave Zavodu za zapošljavanje.

„U prvom stvorenom slučaju biće im ponuđena ponuda za posao u nekoj od firmi“, dodao je Murati.

Osim što moraju da budu registrovani u zavodu i žive na Severu, treći uslov je da osobe koje traže posao imaju više od 18 godina.

Poslodavci „takođe moraju imati sedište u jednoj od četiri severne opštine, kao i da funkcionišu na redovan način, kako je predviđeno kosovskim zakonodavstvom“, naveli su iz kosovskog ministarstva finansija.

Iz ovog ministarstva poručuju da su do sada pokrenuli više mera za podršku građanima, među kojima je i šema „Vlada za porodicu”, odnosno subvencionisanje plata članovima porodica u kojoj niko nije zaposlen.

Navode da je ovu pogodnost do sada koristilo više od 2.600 porodica, među kojima su i građani četiri opštine na Severu.

„Nakon toga, podrška je pružena žrtvama nasilja u porodici. U međuvremenu, sada se svi građani iz četiri severne opštine, bez obzira da li imaju zaposlenog člana ili ne, uključuju u šemu, čime se garantuje sveobuhvatno i dostojanstveno zapošljavanje za sve“, dodaje se u saopštenju.

Navodi o podršci za zapošljavanje na Severu stižu nakon najave o otvaranju Kancelarije za zapošljavanje i to baš u objektu zgrade opštine Leposavić.

„Iz ove kancelarije građani će moći da dobiju stručne savete, posreduju na različitim radnim mestima, ali i da dobiju neophodnu obuku za prekvalifikaciju na poslu“, naveli su početkom februara iz kosovskog ministarstva finansija.

Iz same Opštine potvrdili su da je potpisan sporazum o saradnji sa kosovskom agencijom za zapošljavanje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.