Murat Jašari proglašen krivim za pokušaj ubistva Azema Vlasija

Osnovni sud u Prištini
FOTO: BIRN

Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini proglasilo je u utorak Murata Jašarija krivim za pokušaj ubistva Azema Vlasija i nezakonito posedovanje oružja.

U saopštenju se navodi da je „Osnovni Sud u Prištini – Specijalno odeljenje, odlučilo o predlogu Specijalnog Tužilaštva Kosova za izricanje mere obaveznog psihijatrijskog lečenja sa pritvorom u zdravstvenoj ustanovi protiv optuženog M.J. za krivična dela ‘Pokušaj teškog ubistva’ iz člana 179 stav 1 pod stavom 1,8 u vezi sa članom 28 Krivičnog zakonika Kosova i krivičnog dela ‘Neovlašćeno držanje, kontrola ili posedovanje oružja’ iz člana 374 stav 1 Krivičnog zakonika Kosova“.

Optuženom M.J., sud je izrekao meru obaveznog psihijatrijskog lečenja sa zadržavanjem u Institutu za sudsku psihijatriju u Prištini i obavezao relevantnu zdravstvenu ustanovu koja će izvršiti ovu meru obaveznog psihijatrijskog lečenja u Institutu za sudsku psihijatrijsku forenziku u UKCK u Prištini, da obavesti sud pisanim izveštajem o sprovođenju mere i zdravstvenom stanju optuženog. Ovaj izveštaj mora da sačini relevantna zdravstvena ustanova najmanje jednom u 6 (šest) meseci.

Mera prinudnog psihijatrijskog lečenja izrečena ovom odlukom biće na snazi po prestanku okolnosti zbog kojih je izrečena ova mera lečenja, na osnovu izveštaja i ispitivanja Instituta za psihijatrijsku forenziku u Prištini.

Posebnom presudom optuženog M.J. mera pritvora produžava se do pravosnažnosti ove odluke, a pritvor se održava u Institutu za psihijatrijsku forenziku UKCK u Prištini.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.