MUP Srbije: Pojačane kontrole korišćenja sigurnosnog pojasa i prevoženja dece

FOTO: Kurir

Pripadnici MUP-a Srbije od danas do kraja nedelje sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na korišćenje sigurnosnog pojasa i načina prevoženja dece u vozilima.

„Saobraćajna policija će preduzimati mere prema svim licima koja za vreme vožnje u motornim vozilima ne budu koristila sigurnosne pojaseve na način koji je predvideo proizvođač vozila, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, kao i prema svim vozačima koji decu budu prevozili na nepropisan način“, navodi se u saopštenju MUP-a.

Statistika MUP-a pokazuje da u toku prošle godine 67 poginulih vozača i 40 poginulih putnika nisu koristili sigurnosne pojaseve, a ni jedno od tri deteta koja su poginula nije prevoženo na zakonom propisan način.

MUP ukazuje i na najnovija istraživanja Agencije za bezbednost saobraćaja koje ukazuje da je procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima u Republici Srbiji 84,5 odsto, a na zadnjim samo 19,6 odsto, kao i da 57,9 odsto vozača decu prevozi na zakonom propisan načim.

Ova akcija sprovešće se u 30 evropskih država koje su članice organizacije ROADPOL.

„Istovremeno sa sprovođenjem akcije pojačane kontrole saobraćaja, Agencija za bezbednost saobraćaja i Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovešće i preventivnu kampanju, koja će imati za cilj da ukaže na značaj korišćenja sigurnosnog pojasa i dečijih sedišta, odnosno na posledice nekorišćenja pomenutih zaštitnih sistema“, saopštio je MUP.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.