"MTS oštetio budžet Kosova za više miliona evra"

Kosovska opozicija, na čelu sa pokretom „Samoopredeljenje“, snažno je odreagovala na odluku kosovske vlade o dodeli privremene dozvole novoregistrovanoj kompaniji „MTS“ za rad na Kosovu. Međutim, kako navodi list Zeri, najveće pritužbe na rad srpskog operatora imaju „dva legalna operatora“ na KiM-u – Telekom Kosova/Valja i IPKO.

Zeri navodi da su i MTS i Telenor više od deceniju nelegalno funkcionisali na teritoriji Kosova, a da za sve to vreme nisu plaćali "potrebne takse" u budžet Kosova, te da su tako oštetili budžet Kosova u milionima evra. Ali šteta je naneta, kako tvrde iz Telekoma Kosova, i njihovoj kompaniji.

"Ilegalni operatori štete i oštetili su Telekom Kosova za 20 odsto prihoda u segmentima – pripejd, roming, postpejd i dolazni pozivi. Telekom Kosova/Valja je predstavio svoju zabrinutost i nadležnim organima,  kako bi se u što kraćem roku prekinuo rad nezakonitih operatora na Kosovu," rekao je za "Zeri" Arsim Biljali iz Telekoma Kosova.

On smatra i da bi uklanjanje "ilegalnih operatora" sa teritorije Kosova, omogućilo postojećim operatorima da rade neometano, uz bolje i kvalitetnije usluge.

Vlada Kosova usvojila je 15. januara odluku kojom se novoregistrovanoj kompaniji "MTS" DOO izdaje privremena dozvola za ograničeni rad na Kosovu. Odluka Vlade stupa na snagu kada Međunarodna telekomunikacijska unija izda pozivni broj Kosovu – 383. "MTS" DOO je, prema informacijama Kosovske agencije za registraciju biznisa (ARBK), konstituisan 12.10.2015., kao društvo sa ograničenom odgovornošću, u ulici Oslobođenja 1 u Bošnjačkoj Mahali, gde se inače nalazi poslovnica MTS-a u Severnoj Mitrovici, a vlasnik nove kompanije je "Telekom Srbija" AD Beograd. 

Ubrzo nakon odluke kosovske vlade o dodeli dozvole, reagovale su političke partije kosovske opozicije, a među njima i Samoopredeljenje, koje je ocenilo da je "MTS" DOO ugrožava suverenitet, ekonomski razvoj i bezbednost Kosova. Beograd i Priština su više puta pregovarali o telekomunikacijama. Definitivni sporazum postignut je krajem avgusta prošle godine. Sporazumom je dogovoreno da će Kosovo dobiti svoj pozivni broj – 383, a da će se Telekom Srbije registrovati u kosovskom sistemu i aplicirati za licencu mobilne telefonije kako bi mogao, kako tvrdi kosovska strana, privremeno da nastavi da funkcioniše na KiM-u. 

Austrija je početkom godine, kako je saopšteno iz Vlade Kosova, zvanično aplicirala za pozivni broj Kosova. A tada je usledila i reakcije srpske strane, te je iz Kancelarije za KiM saopšteno da Priština nije ispunila obaveze iz Sporazuma o telekomunikacijama i da neće moći da dobije pozivni broj dok to ne učini. Naglašeno je da će to biti pozivni broj za geografsku oblast u Srbiji, a ne za državu.  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.