MSP Kosova svojim građanima: Izbegavajte putovanje kroz Srbiju

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova uputilo je apel svim građanima koji "iz bilo kog razloga kao tranzitnu zemlju biraju Srbiju", da to, u narednim mesecima, "maksimalno izbegavaju". Apel je usledio nakon hapšenja Albanca iz Đakovice, Hiljmija Keljmendija, zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Sličan apel, Kosovska policija uputila je svojim zaposlenima i nedavno, nakon hapšenja komandira Kosovske policije za Južnu Mitrovicu, Nehata Tačija, koji se i dalje nalazi u pritvoru u centralnoj Srbiji. Iz KP-a je tada saopšteno da kretanje kroz centralnu Srbiju "nije bezbedno" i da bi moglo da ima "nepredvidive posledice".

"Ministarstvo spoljnih poslova Kosova primilo je sa dubokom zabrinutošću informaciju o hapšenju još jednog građanina Kosova, gospodina Hiljmija Keljmendija pod takozvanom optužbom za ratni zločin," navodi se u jučerašnjem saopštenju kosovskog ministarstva spoljnih poslova i dodaje:

"Nakon zaustavljanja komandira Kosovske policije, gospodina Nehata Tačija, pre nekoliko nedelja i političke optužbe protiv njega – ovo je neprihvatljivo i ugrožava mnoge procese postignute tokom dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije".

Ističe se dalje i da će MSP Kosova nastaviti da prati nastalu "apsurdnu situaciju sa Srbijom", kako bi se o njoj razgovaralo na najvišem nivou sa, kako se ocenjuje, "međunarodnim prijateljima Kosova", SAD-om i Evropskom unijom, kao i "sa svim prijateljskim zemljama".

"Naša diplomatska misija u Beogradu, kao i kosovske institucije dosledno će preduzeti korake da građanima Kosova, koji su nedavno uhapšeni, obezbedi neophodnu pravnu i ljudsku zaštitu," dodaje se. 

"U isto vreme, Ministarstvo će zatražiti od ostalih zemalja u regionu i Evropske unije, da, kao što je do sada i rađeno, ne uzimaju u obzir poternice Srbije za građane Kosova," zaključuje se. 

Tridesetjednogodišnji Hiljmi Keljmendi uhapšen je, kako su juče javili kosovski mediji, u centralnoj Srbiji, tokom prošle nedelje, u noći između petka i subote, dok je putovao u Nemačku, gde živi poslednjih 12 godina.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.