MSP Kosova: Đurić danas ne može u Peć; Đurić: Najsramniji atak na verske slobode

Marko Đurić neće danas moći da dođe u Peć, odlučilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova, javila je sinoć Koha. Odluka je doneta nakon što se ovo ministarstvo konsultovalo sa ostalim institucijama "Republike Kosovo",  kako dalje navodi Koha, odnosno sa "Privremenim institucijama samouprave Pokrajine Kosovo i Metohija", kako institucije u Prištini, sa druge strane, uvek naziva prvi čovek Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju. Svoje "zaprepašćenje" odlukom, kako ih je ponovo nazvao pre nepuna dva sata – privremenih institucija samouprave,  iskazao je i sam Đurić, opisavši je kao "najsramotniji atak na verske slobode Srba na Kosovu i Metohiji", jer je posetom Peći želeo da monahinjama Pećke Patrijaršije uruči "preko potrebnu pomoć u osnovnim životnim namirnicama". On je pozvao i Evropsku uniju da reaguje. Đurić je, ipak, potvrdio da danas neće otići u Pećku Patrijaršiju. "Ali ne zato što marim za ovakve pokušaje zabrane, već zato što sam odgovoran prema našem narodu na Kosovu i Metohiji i ne želim da dajem bilo kakve izgovore onima koji žele da mu naude," kaže direktor Kancelarije za KiM.​

Priština: Đurić provocira. Njegove izjave i protiv interesa kosovskih Srba

Prištinske institucije Đurića su prethodno optužile da je u sredu "promenio dnevni red posete" tokom svog boravka u Gračanici, te da je Kosovsku policiju "sprečio u izvršenju svojih zadataka".

Međutim, u obrazloženju najnovije zabrane kosovskog ministarstva sada se navode i Đurićeve naknadne "provokativne" izjave, za koje se ističe i da su protiv interesa kosovskometohijskih Srba:

Đurić: Ne idem u Pećku Patrijaršiju jer sam odgovoran prema našem narodu, ali ću na KiM otići posle povratka iz Brisela

"Sutra neću biti u Pećkoj Patrijaršiji, ali ne zato što marim za ovakve pokušaje zabrane, već zato što sam odgovoran prema našem narodu na Kosovu i Metohiji i ne želim da dajem bilo kakve izgovore onima koji žele da mu naude. Svakako ću narednih dana, nakon povratka iz Brisela, ne mareći na ovakve anticivilizacijske namere ometanja slobode kretanja, otići u posetu našim sunarodnicima u južnoj pokrajini," ovako se oglasio Đurić kasno sinoć, dodajući da Priština "ni do sada nije uspevala" da ga "nekakvim zabranama ili policijskim eskadronima, spreči da bude sa svojim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji".

"Zato su jedini gubitnici ovog besmislenog poteza građani u našoj južnoj pokrajini koje je šačica ekstremista u Prištini osudila da žive u atmosferi stalne napetosti i političke nestabilnosti," istakao je on.

Ipak, Đurić je naveo i da Vladu Srbije "ništa ne može da spreči" da bude uz svoj narod i sveštenstvo na Kosovu i Metohiji i da radi na tome da na prostoru njene južne pokrajine "vlada mir, koliko god bili glasni i beskrupulozni oni kojima mir nije u interesu".

"U Briselu će morati da se nađe trajno i održivo rešenje za sve češće oglušivanje Prištine o dogovore o slobodi kretanja i posetama zvaničnika, čija je primena minimalni uslov bilo kakve normalizacije," zaključuje Đurić.

"Njegove naknadne izjave za medije bile su provokativne i protiv duha saradnje za koju obe zemlje, Kosovo i Srbija, imaju za cilj da postignu kroz dijalog. Iznad svega, njegove deklarativne provokativne izjave su protiv interesa građana – Srba sa Kosova koji su odlučili da žive tu i da budu deo javnog života." 

To da Đurić nije poštovao "procedure" dogovorene za posete "srpskih zvaničnika Kosovu", zbog čega je "bio primoran da napusti Kosovo", prethodno je potvrdio i zamenik ministra spoljnih poslova Kosova, Valjon Murtezaj:

"Svi treba da znaju da Kosovom rukovode institucije Republike Kosovo, to pre svih treba da zna Đurić," rekao je Murtezaj za radio Slobodna Evropa.

Đurić: Niko ne može da mi ogranični kretanje po KiM-u, ne pristajem na to. Kosovska policija otišla podvijenog repa. Niko mi se nije iz Prištine izvinio

Sa druge strane, Đurić je, prema seriji izjava koje je nastavio da daje od srede uveče, kada je Kosovska policija od njega zatražila da napusti teritoriju Kosova, tokom svojih poseta Raški i Kraljevu ponovio da je okupljen narod sprečio pokušaj njegovog hapšenja, odnosno "pokušaj otmice i kidnapovanja", da je to bila želja da se Srbija "ponizi", a srpski narod "zastraši", ali i da je KP "otišla podvijenog repa i neobavljenog posla", te da mu se naposletku, "niko od zvaničnika iz Prištine nije izvinio".

Osvrnuo se i na izjavu Murtezaja, navevši da nije tačno da nije poštovao dogovor o posetama zvaničnika iz Beograda Kosovu i da je zbog toga trebalo da bude vraćen u centralnu Srbiju.

"Nije tačno da nisam poštovao sporazum, jer je moj dolazak bio najavljen i laž je da sam proteran. Niko ne može da mi ograniči kretanje po Kosovu i Metohiji, niti bih ja na tako nešto pristao. Posle neuspešnog pokušaja proterivanja sa KiM-a, prema planu sam nastavio svoju posetu južnoj srpskoj pokrajini, a dan kasnije sam iz Gračanice otišao u službenu posetu Raškoj i Kraljevu," rekao je Đurić za Politiku.

KoSSev je iste večeri kada se dogodio incident u Gračanici i kada je Đurić pred kamerom Tanjuga posvedočio da su okupljeni građani sprečili pokušaj njegovog hapšenja i kidnapovanja od strane privremenih pokrajinskih institucija, uputio pitanja službi za saradnju sa medijima Kancelarije za KiM. Iz ove, inače, po dosadašnjem iskustvu – veoma agilne službe, još uvek, međutim, nismo dobili odgovor.

Pitali smo službu za saradnju sa medijima da li to što je "narod" sprečio hapšenje prvog predstavnika Vlade Republike Srbije za južnu pokrajinu od strane privremenih institucija te pokrajine –  znači da su institucije Republike Srbije nemoćne da upravljaju delom svoje teritorije, odnosno da one nemaju kontrolu nad privremenim institucijama na svojoj teritoriji, te da li to znači da sam narod ne može od svojih republičkih institucija da očekuje zaštitu i garanciju sopstvene sigurnosti, imovine i prava. Takođe smo pitali i kakve će zakonske mere Kancelarija preduzeti protiv Kosovske policije u ovom slučaju.

Đurića, uz narod, brane i Stojanović, Kostić, Jevtić i Marić

Saobraćajna patrola Kosovske policije iz Kosovog Polja u sredu uveče je zaustavila vozilo u kojem se nalazio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije – Marko Đurić, zatraživši da on napusti Kosovo, ili će u suprotnom biti prinuđeni da ga uhapse. Na licu mesta su se, uz okupljene meštane, našli i zamenik premijera Kosova, Branimir Stojanović, kao i kosovski gradonačelnik Gračanice, Vladeta Kostić, koji su se suprotstavili kosovskoj policiji, da bi, potom, stigli i oficir za vezu Srbije na Kosovu Dejan Pavićević, kao i Đurićev zamenik Dušan Kozarev.

"Zahvaljujući građanima Gračanice, zahvaljujući narodu koji se spontano okupio, pokazali smo da i Kosovska policija – koja nije tu nikada kada treba da zaštiti naše ljude, kada treba da obilaze svoje svetinje, da se vrate da žive tamo gde su uvek živeli, dakle – pokazali smo da ne može da se ponaša bahato i da radi šta hoće," rekao je tada Đurić, istakavši da je te večeri došlo do "grubog i protivpravnog" pokušaja njegovog hapšenja, a potom i proterivanja, ali da će on nastaviti da dolazi na Kosovo i Metohiju da bude sa svojim narodom, te da ga niko nikada ne može sprečiti u tome.

I dok su Đurića u sredu uveče fizički branili zamenik premijera Kosova Branislav Stojanović i gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić, u četvrtak i petak, od strane druga dva visoka zvaničnika u vladi Ise Mustafe –  ministara – Dalibora Jevtića i Ljubomira Marića, usledila je i verbalna podrška za Đurića, a osuda pokušaja njegovog proterivanja. 

"Ko god da je dao nalog za privođenje gospodina Marka Đurića uradio je to pre svega iz političkih razloga, sa ciljem da se jedan visoki predstavnik države Srbije ponizi. Reakcija srpskog naroda u Gračanici je najbolji mogući odgovor, ali i poruka istim tim donosiocima takvog naloga kako srpski narod ne može i neće da trpi političke nepravde i napade na one koji se prvi zalažu za mir i suživot na ovim prostorima," oglasio se saopštenjem ministar za povratak i zajednice Jevtić.

Njegov kolega, ministar za administraciju lokalne uprave Ljubomir Marić smatra da je strašno to što se to dogodilo na "veliki hrišćanski praznik", na "Dan opštine", u "centru srpskog mesta", a samo nekoliko sati nakon što je Marko Đurić na RTK – albanskim gledaocima uputio "najeksplicitnije poruke mira i tolerancije."

"Čudi me da neki namerno zatvaraju oči pred činjenicom da je gotovo pola voda specijalaca došlo da praktično otme Marka Đurića i da čak izveštavaju da ga je zaustavila saobraćajna policija. Samo pribranošću ljudi iz Kancelarije za KiM izbegnut je incident koji je mogao da ima veoma opasne posledice," ovako je Marić opisao atmosferu od srede.

Dozvole za posete srpskih zvaničnika Kosovu i Metohiji daje Ministarstvo spoljnih poslova Kosova.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.