Mogerini pozvala Vučića i Mustafu sledeće nedelje u Brisel

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini pozvala je premijere Srbije i Kosova na novu rundu dijaloga u Briselu, u sredu, 1. februara.

Kako je večeras saopšteno iz EU, Visoka predstavnica navela je da se raduje nastavku razgovora o važnim pitanjima i sprovođenju postojećih dogovora, kao i nastavku dijaloga.

"Napredak na putu ka EU i za Srbiju i Kosovo povezen je s napretkom u dijalogu," navodi se u saopštenju iz Brisela.

Pročitajte još:

Vučić i Tači razgovarali telefonom: Sva pitanja rešiti dijalogom​

Mogerini: Žaljenje što nije ispoštovan dogovor, važno održati novi format dijaloga

Vučić: Dogovor da se spusti lopta; Mustafa: Dogovor da se ubrzaju stvari

Sastanak na kojem su pozvani da učestvuju premijeri Aleksandar Vučič i Isa Mustafa uslediće posle sastanka u Briselu 24. januara, na kojem su uz dvojicu premijera učestvovali i predsednici Tomislav Nikolić i Hašim Tači, a na kojem je dogovoreno da se smire tenzije, na šta je i večeras podsetila Mogerini. Iako su u Briselu tada pozdravili nastavak razgovora nakon tzv. krize voz, ubrzo po ovom sastanku su izrazili žaljenje što strane u dijalogu Beograda i Prištine nisu ispoštovale dogovor da se prevaziđu tenzije i da se suzdrže od komentarisanja u javnosti.

A nešto ranije danas, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, razgovarali su telefonom, potvrdio je Tači. Šta je konkretno bila tema razgovora, i dalje, nema detalja, a kosovski predsednik navodi da su se složili da sva pitanja reše dijalogom. Zvanični Beograd se još uvek nije oglasio.

Između Beograda i Prištine prisutne su tenzije nakon boravka specijalnih jedinica Kosovske policije na Severu Kosova, kako bi sprečile dolazak voza iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu, a koje su, prema nepodeljenoj oceni svih strana – najviše od kada je započeo briselski dijalog. 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.