MO Srbije: Obuka Vojske Srbije za kontrolu kopnene zone bezbednosti i linije sa Kosovom

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

U bazi „Jug“ kod Bujanovca u toku je intenzivna obuka pripadnika Vojske Srbije za realizaciju zadataka na obezbeđenju administrativne linije sa Kosovom i kontroli kopnene zone bezbednosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

„Stalnom obukom pripadnika Vojske Srbije održava se i unapređuje borbena gotovost za efikasnu realizaciju zadataka duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, u saradnji sa drugim organima bezbednosti Republike Srbije i KFOR-om, kako bi se osiguralo mirno i bezbedno okruženje za sve građane u ovom delu Srbije“, naveli su u saopštenju.

Obuka se realizuje na simulatoru bojišta, medicinskom simulatoru i savremenim trenažerima za gađanje iz pešadijskog naoružanja kojima je opremljen Centar za obuku jedinica za multinacionalne operacije.

„Na ovaj način se, uz minimalan utrošak materijalnih sredstava, obezbeđuje visoka obučenost vojnika i starešina za realizaciju vatrenih i taktičkih zadataka u realnom okruženju“, ističu.

Ovo je druga obuka pripadnika Vojske Srbije od početka godine. Tokom novogodišnjih praznika, srpski vojnici učestvovali su u obuci s ciljem „očuvanja i unapređenja borbene gotovosti za izvršavanje namenskih zadataka“ koja se tada realizovala duž same administrativne linije sa Kosovom.

Preciziraju da obučavanje na trenažerima i simulatorima predstavlja deo sveobuhvatnih priprema i obuke pripadnika Vojske Srbije za angažovanje u Kopnenoj zoni bezbednosti, pre svega na sprečavanju ilegalnih prelazaka, delovanja ekstremističkih grupa i organizovanog kriminala.

Za to vreme srpski ministar odbrane, Nebojša Stefanović, već drugi dan boravi u zvaničnoj poseti Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske, gde se, između ostalog juče sastao i sa nedavno postavljenim izaslanikom britanske Vlade za Zapadni Balkan, Stjuartom Pičom.

Tokom sastanka sa njim, Stefanović je izrazio zabrinutost zbog „nepredvidivih poteza Prištine, usmerenih na zastrašivanje Srba na Kosovu i Metohiji“ i ujedno ponovio da je „formiranje takozvane kosovske vojske u suprotnosti sa svim međunrodnim aktima“.

Administrativna linija između Kosova i Srbije proteže se u dužini od 382 km i sa zonama kopnene i vazdušne bezbednosti, za koji je pre svega odgovoran NATO/KFOR, definisana je Vojno tehničkim sporazumom, odnosno rezolucijom SB UN 1244.

Zone vazdušne (ZVB) i kopnene bezbednosti (ZKB), prema Vojno tehničkom sporazumu, protežu se 25 kilometara od tadašnje pokrajinske granice Kosova ka unutrašnjosti SR Jugoslavije u vazduhu, odnosno pojas od 5 kilometara kopneno.

Vojska Jugoslavije i policija Srbije su na proleće 2001. izvele operaciju povratka u deo kopnene zone bezbednosti po sektorima, a na Kosovu je vazdušni civilni prostor otvoren za vazdušni saobraćaj.

Istovremeno, za kosovske vlasti u pitanju je državna granica sa Srbijom uz jedini „preostali“ posao, a to je demarkacija.

Srbija zvanično to ne priznaje, a kosovske vlasti naziva privremenim institucijama samouprave.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.