Mladići iz LP kažu da ih tukli specijalci; Policija: Slučaj nije prijavljen

Kosovska policija KP
FOTO: Kosovska policija

Dvadesetčetvorogodišnji Đ. M, srpske nacionalnosti iz sela Jošanica kod Leposavića tvrdi da su njega i njegovog druga, dvadesetrogodišnjeg L. Đ, sinoć napali pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije. Kosovskoj policiji, sa druge strane, slučaj nije prijavljen.

Jedan od mladića, Đ. M, za KoSSev je kazao da se napad navodno desio nekoliko stotina metara od njegove kuće, kada su on i L. Đ. oko 19.30 časova krenuli vozilom da traže telefon koji je, kako tvrdi, izgubio.

„Kretali smo se skroz polako, dok smo išli putem, džip iza nas je preticao i preprečio nam put. Iza nas se nalazio i drugi džip koji je sa te strane preprečio put. Izašli su, počeli su da lupaju po kolima, mene su bukvalno izvukli i bacili me na zemlju. Kola su počela da se kreću, drugar koji se nalazio u kolima je podigao ručnu i onda su i njega izvukli i legli na pod. Tu je krenulo udaranje“, opisao je Đ. M.

On tvrdi i da su njega i njegovog druga policajci navodno pretukli „bez ikakvog razloga“, a da su im tek potom zatražili dokumenta i upitali ih gde su krenuli.

„Nisu nas ništa pitali, ni ‘ko ste’, ni ‘šta ste’, odmah su krenuli da biju. Nisu nas pitali ni za ime i prezime, ni ličnu kartu nisu tražili. Bili su nas 7-8 minuta i onda su nas pitali ‘Šta radite ovde, ko ste'“, kazao je.

Tvrdi i da su mu pripadnici specijalnih jedinica pretražili automobil, a „kako bi videli da li nešto švercuje“.

„Ugrožena nam je sloboda kretanja. Puške su im bile na gotovs sve vreme, meni su stavili pušku na potiljak i sve vreme me ubeđivali da švercujem, iako sam ja kazao da se ne bavim time“, kazao je Đ. M.

Nakon incidenta, kako navodi dalje, dvojicu momaka pripadnici KP su pustili, a oni su, prema njihovom daljem svedočenju, otišli kući. Potom su im se, tvrdi, javili bolovi, te su se uputili u Dom zdravlja u Leposaviću odakle su prebačeni u KBC u severnom delu Mitrovice.

Mladići su u međuvremenu pušteni na kućno lečenje i dobro se osećaju.

Đ. M. je ujedno precizirao i da slučaj nisu prijavili Kosovskoj policiji, ali da to planiraju da urade „sutra ili prekosutra“.

Povodom tvrdnji Đ. M. KoSSev portal obratio se i Kosovskoj policiji koja je potvrdila da slučaj nije prijavljen.


KoSSev je u više navrata od jutros pokušavao da dobije direktora KBC-a u Kosovskoj Mitrovici Zlatana Eleka, ali se on niije javljao na naše pozive. Međutim, izjavu dežurnog hirurga u ovoj ustanovi, Nikole Radojičića preneo je portal Kosovo online.
Kako je Radojičić kazao za ovaj medij, dva pacijenta sa povredama glave primljena su u KBC sinoć, a nakon pregleda i dijagnostike danas su pušteni na kućno lečenje.

Za Kosovo online je govorio i gradonačelnik Leposavića u ostavci Zoran Todić koji je poručio da je narod uznemiren, te da su „mladići pretrpeli traumu“.

Kancelarija za KiM: U trenutku kada se traži prostor za normalizaciju odnosa, Priština produbljuje međuetnički jaz

Oglasila se i Kancelarija za KiM poručivši da je porodice mladića odmah primio predsednik Privremenog organa Zoran Todić, te im ponudio pomoć i podršku.

Za navodno prebijanje mladića, Kancelarija za KiM kaže da nije puki incident, „već direktan nalog vlasti u Prištini da se Srbi na svakom koraku maltretiraju i zastrašuju“.

„Policajci albanske nacionalnosti nema šta da traže na severu Kosova i Metohije i njihovo prisustvo je protivzakonito i direktno suprotno Briselskom sporazumu. Očigledno zadatak Rosu specijalaca na severu je teror i zastrašivanje – i to sve otvorenije pokazuju“, poručila je Kancelarija za KiM.

Ocenjuju i da, u trenutku kada se, uz posredovanje međunarodnih predstavnika, traži prostor za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, „na terenu Priština i dalje ulaže napore da se postigne sasvim suprotno“:

„Da srpsko-albanski odnosi budu dodatno narušeni, a međuetnički jaz produbljen“.

„Policajci albanske nacionalnosti nema šta da traže na severu Kosova i Metohije i njihovo prisustvo je protivzakonito i direktno suprotno Briselskom sporazumu. Očigledno zadatak Rosu specijalaca na severu je teror i zastrašivanje – i to sve otvorenije pokazuju“, zaključila je Kancelarija.

Iz Kosovske policije i MUP-a za sada izostaju informacije u vezi sa ovim slučajem.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.