Mladi pčelar iz Jošanice: Ljubav prema pčelarstvu i želja za uspehom

Mladi pčelar, četrnaestogodišnji Lazar Pavlović iz sela Jošanica kod Leposavića, nastavlja da niže svoje uspehe na polju pčelarstva i planira da broj društava poveća na dve stotine. Prilog su snimile kolege sa RTV Mir.

U selu Jošanica u opštini Leposavić živi najmlađi pčelar u ovoj opštini, Lazar Pavlović. Pčelarstvom se bavi od svoje sedme godine, ima preko sedamdeset košnica pčela, a za pčelarstvo ovaj četrnaestogodišnjak kaže da je to bila ljubav na prvi pogled.

„Moja baba me je vodila kod njene prijateljice i njena svekrva je videla kako sam ja to zavoleo i kako će meni to da ide i da uspevam sa tim, tako sam ja toliko uspeo da razrojim pčele i da stvorim ovoliki broj košnica“, ovako govori mladi pčelar o svojim počecima.

Da gajiti ovoliki broj društava nije lak posao, potvrđuje i sam pčelar, jer posla oko pčela uvek ima. Iako uglavnom radi sam, ipak ne izostaje ni pomoć porodice.

„Njima je potrebno samo da se izvrši prolećni, letnji i jeseni pregled, da im se spremi hrana za zimu. Za proleće se spreme spratovi i da se očisti oko košnica“, opisuje ovaj mladi pčelar poslove koje obavlja.

Za mladog pčelara, sam proces stvaranja meda sastoji se od, kako on kaže, da „čim se to spremi kada sazri taj med, skida se, iscedi med pa zatim med ide iz vrcaljke u kofe i onda u tegle“. 

Dokazano je da je med sa ovih prostora izuzetnog kvaliteta i da se razlikuje od meda iz ostatka Srbije, zbog podneblja i ispaše pčela.

„Moje pčele proizvode najkvalitetniji med, šumski, livadski i neku vrstu mešavine“, ističe Lazar.

Sa druge strane, ističe da mu se sviđa način na koji u Vojvodini izdvoje med od bagrema, lipe, uljane repice, iako on to ne čini.

Da bi bio uspešan u svom poslu, neophodno je ići u korak sa vremenom i biti informisan o svim novinama koje se pojave na tržištu. Najbolji način je svakako, kako kaže mali pčelar, da se redovno posećuju predavanja i seminari, ali i usvajaju i saveti starijih i iskusnijih majstora u ovom poslu.

„Idem na časove i predavanja, dolaze predavači iz Vojvodine i Srbije, to su svi pčelari, koji su stariji i iskusniji od mene“, ističe ovaj iskreni zaljubljenik u pčelarstvo.

Iako relativno mlad pčelar, nagrade za uspeh, trud i rad nisu izostale, pa se tako na mnogim takmičenjima, okitio medaljama za kvalitet svojih proizvoda.

„Osvojio sam medalju na takmičenju „Devojački bunar“ u Velikom Selu, zatim u Novom Brdu, Tuzli ali i Makedoniji“.

Sa takmičenja nosi odlična iskustva, ali ipak kako kaže, „sam moraš da se snađeš“. O konkurenciji i njihovom medu, kaže da je i njihov dobar.

Svoje proizvode ali i nagrade mladi Lazar izložio je i na nedavno održanom Etnofestivalu u Sočanici. Kako je tada rekao, „najviše se trudi kako da uspe i šta da radi“.

„Trudim se, učim mnogo, čitam knjige da bih uspevao u tome“, kazao je tada.

Priča mladog pčelara zaista nadahnjuje, te čini da se zapitamo koliko ljubavi je potrebno da ovako nešto ima uspeha i bude primećeno.

Pročitajte još:

Savršeni pčelar: Trinaestogodišnji Lazar iz Jošanice

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.