Mitska tragedija i aveti nukleranog rata

Dušan Janjić u kolumni +381 sa Bljerimom Šaljom na portalu "KoSSev"
Dušan Janjić u kolumni +381

Piše: Dušan Janjić

“Vladimiru Putinu i sadašnjoj Rusiji, nije ni do čega drugog stalo osim do odbrane sopstvenih interesa, i to po svaku scenu, čak i po cenu upotrebe … taktičkog atomskog oružja”, s pravom, ustvrdio je Šalja. Zaista širom sveta političari, njihovi savetnici i generali kao i vođe pokreta i organizacija građanskog društva, stručnjaci, novinari ali i mase “običnih ljudi” pitaju se i strahuju od “atomskog košmara” i “kraja sveta”.

Prizori “slavlja”, “proširenja Rusije” “oslobađanjem” i “anektiranjem” oblasti Ukrajine, na Crvenom trgu, sugeriraju da postoji “znak jednakosti” između Rusije i Putina. Međutim, istorija i realnost “Ritionove Petrol države”, odnosno sadašnje Rusije, poručuju da tog, “čeličnog jedinstva” nema. O tome govore brojni pokazatelji:

Najpre, posustajanje ruske vojne mašine i značajni uspesi vojske Ukrajine koja oslobađa značajne delove okupiranih i “anektiranih” oblasti Ukrajine;

Sve usaglašenije delovanje saveznika Ukrajine u obezbeđivanju diplomatske, političke, medijske, propagndane i posebno značajne ekonomske i vojne podrške;

Jačanje međunarodne ekonomske, diplomatske i druge izolacije vlasti Rusije. Ovome “doprinese” i brojni dokazi o ratnim zločinima i masovnim ubistvima civila koja je počinila vojske Rusije, u Ukrajini. Naravno, i najnovije Putinovo “zveckanje” atomskim bomba” koje je podstaklo i vođstva Kine i Indije da pozovu Putina da radi na miru a ne na širenju ratnih stradanja;

Razorne posledice, po ekonomiju i svakodnevni život građana Rusije, izazvane ogromnim ratnim troškovima, međunarodnim sankcijama i izolacijom;

Porast antiratnog aktivizma, u samoj Rusiji;

Povećanje broja izbeglica iz Rusije, posebno mladih, vojnih obveznika i poslovnih;

Učestale likvidacije i “samoubistva” značajnijih poslovnih, političkih i javnih ličnosti, koje Putin i njegovi “apratčici” smatraju stranim špijunima, nelojalnim ili nepouzdanim “elementima”;

Preteće ćutanje većine stanovnika Rusije;

Porast broja i snage terorističkih aktivnosti kao i “lokalizovanih” oružanih sukoba na centralno-azijskim granicama Rusije itd.

U ovakvim okolnostima nije isključeno ni “nuklearno samoubistvo Rusije” koje bi nanelo ogromne negativne posledice čovečanstvu.

Čini mi se da se vojna agresije Rusije na Ukrajinu može najbolje odrediti kao “tragedija” i to u značenju koje ima u staro-grčkoj mitologiji: Svečana pesma prilikom podnošenja žrtve. O tome sam šire pisao u kolumni za “Pamfleti” iz Tirane (5. marta ove godine). Sada bih naglasio da je Putin, u ovoj tragediji, glavni junak i “žrtveni jarac”.

Putinova je “sudbina” mitski određena voljom jedinih Bogova u koje veruje i čijeg se besa pribojava Putin. Ti “Bogovi” su moćnici ruske “duboke države”. U stvarnom životu Putin je proizvod i jedan od tih “Bogova” koji, još uvek sedi na nebeskom tronu Zevsa. U dolasku na vlast Putin je igrao po volji, meri i ukusu ovih “Bogova”. Njegova politička i životna, sudbina određena je pripadništvom KGB (kasnije, preimenovanog u “Služba federalne bezbednosti” – FSB).

Kada je, u leto 1999. godine, Boris Jeljcin promovisao dotadašnjeg šefa FSB u premijera, mnogi nisu verovali da će ličnost bez harizme, popularnosti i “političke baze” postati “Zevs” i da će dugo trajati. Od Putina ovi “bogovi” su stvarali junaka kakvog su želeli. Ali, sigurno nisu želeli, niti žele, nedodirljivog “Zevsa”.

Koliko će trajati sadašnja epizoda, u kojoj će se smenjivati oružani sukobi, zatišja i pregovori, zavisi od herojskog otpora i ratnih stradanja Ukrajine. Ali, odlučujuću reč imaće ruski “bogovi” i SAD. Oni će odlučiti kad je došao trenutak za sam čin “žrtvovanja” a hor (ruski narod) će opevati žrtvovanje.

U najnovijoj fazi rata u Ukrajini započeo je deo tragedije koji se, u grčkoj tragediji, naziva “episodion”. U ovoj epizodi svi akteri tragedije (junak, bogovi i hor – narod), sa maskama ili bez njih, su na sceni. Oni govore i pevaju u uzvišenom stilu, praćeni grmljavinom oružja. To, u umu i duši “bogova” Rusije, kao i u doba Brežnjeva, koje je opisao Šalja, izaziva jasne slike i strahove od nestanka Rusije. Oni, u svojim rukama, nose “Crni atomskim kofer”. U izboru da li da se pritisne dugme i započne atomski rat, uveren sam, odlučiće kao Brežnjev. Biće to konačna odluka da se pristupi činu žrtvovanja Putina u potpunom skladu sa njegovom mitskom sudbinom.

Ova tragedija se svakako tiče i nas na Zapadnom Balkanu. O tome, kao i akterima koji pokušavaju da i ovaj deo Evrope izvedu na scenu tragedije već smo pisali Šalja i ja. Sada bih samo podvukao da je najbolje što mogu ovdašnji “bogovi” da učine to da se ne upetljavaju u nemoguću misiju ispravljanja sudbine Putina i da se ne zavaravaju da je ovo prilika u kojoj će im biti uvažene sve potrebe i interesi.

Sudeći po iskazima srpskog Zevsa, “bogovi” Srbije će se posvetiti životnim potrebama ljudi, uključujući i energetsku i vojnu bezbednost. Ostvarivanje ovih obećanja je, danas, odlučujuće vezano za “Zapad”. Za sada, nema ubedljivih izjava i dela koji bi potvrdili da su srpski “bogovi” razumeli da je Rusija primer koji ne treba više slediti. Rusija je primer neuspelih transformacija kao i ogleda neuspeha tranzicije Srbije. Savezništvo sa Rusijom zasniva se na frustracijama i traumama iz nedavne prošlosti i sažimaju se u otporu vrednostima “Zapada”, odnosno vrednostima na kojima počiva savremena Evropa. S toga valja imati na umu staru narodnu izreku: “Koga ti je moliti, nije ti ga ljutiti”.

Kada su u pitanju “bogovi” drugih zemalja našeg regiona pa i Kosova, bilo bi im od koristi da prouče lekciju iz upravo održanih izbora u Bosni i Hercegovini. Unutar ove najnovije epizode žrtvovanja demokratije u ime interesa “bezbednosti” posebno je poučna tema “iznenada” stvorenog širokog savez koji se “potrudio” da zaigra na kartu Dodikovog opstanka na vlasti. Ovaj “savez” je samo deo asterioda u sazvežđu čiji centar čine energentski izvori Rusije.

Izgleda kao da ovaj “savez” poručuje da je njegova interesna povezanost sa Putinovom Rusijom takva da “Srbija kao platforma za širenje uticaja Rusije” izgleda kao probušeni čamac a Vučić, kao “Mali Putin”, postaje tek deo senke “Evro – Ruskog diva” u koga se, tokom izbornih aktivnosti, preobrazio Dodik.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.