Mitrovičanka Milica Dobrić i bend „EJO“ izdali prvi album

Bend EJO (Ethno Jazz Orchestra) u kome vokale peva dvadesetčetvorogodišnja mitrovičanka Milica Dobrić, izdao je prvi album pod nazivom „Ptica“ u izdanju PGP RTS-a. U kratkom razgovoru za KoSSev, Milica je govorila o albumu, bendu, o tome kako je došlo do toga da PGP RTS objavi njihov album, ali i planovima za budućnost.

Novi album je trebalo da bude objavljen još prošle godine, ali je, međutim, to odloženo zbog pandemije koronavirusa.

Na albumu se našlo osam pesama, od kojih su četiri obrade tradicionalnih pesama i isto toliko autorskih.

Ujedno je objavljen i spot za autorsku pesmu „Zora“, kojim je ovaj album i najavljen.

Milica kaže da je prošlogodišnji nastup na Beoviziji otvorio mnoga vrata njenom bendu, a između ostalog i ona koja su ih odvela do PGP RTS-a.

EJO je pre mesec nastupao na ruskom Međunarodnom festivalu „Platnov“ u Voronježu i taj nastup bio je pretpremijera albuma.

Sledeće nedelje ih očekuje premijerno izvođenje na festivalu „Karusa“ u Čačku, da bi potom nastavili da promovišu svoje nove pesme na drugim festivalima.

Foto: EJO

Na repertoaru ovog benda se nalaze obrade tradicionalnih pesama sa Balkana kao i autorske pesme u sličnom maniru sa elementima afričkih ritmova i fusion jazz-a.

Bend ima sedam članova koji dolaze iz Subotice, Čačka, Rume i Kosovske Mitrovice. 

„Našli smo se na Fakultetu muzičke umetnosti – pijanista, kompozitor benda i aranžer, koji me je i pozvao da budem deo ovog benda pre četiri godine“, kaže Milica o svojim počecima u EJO-u.

Foto: EJO

Da „odmaranja“ nema, potvrđuje nam Milica i kaže da su već nastavili sa radom na novim pesmama za drugi album.

Njihov album dostupan je preko Fejsbuk stranice ovog benda, kao i u PGP prodavnicama.

 Milica Dobrić, osnovnu muzičku i prvu godinu srednje škole završila je u Kosovskoj Mitrovici.

Pevala je u crkvenom horu „Branislav Nušić“ koji vodi Petar Rakić, doajen mitrovičke muzičke scene, inače poznat po otkrivanju i radu sa mnogobrojnim talentima, i upravo je on bio Miličin podstrek, jer se zahvaljujući njemu Milica i „upoznala“ sa džezom.

Zbog „upoznavanja“ sa džezom, Milica odlučuje da ode u Beograd i tamo upiše odsek džez pevanje u srednjoj školi. Pohađala je i časove klavira i srednju školu za pevanje, a trenutno je na master studijama džez pevanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Milica ima bogato iskustvo iza sebe, nastupala je na dečijem festivalu „Cvrkuti sa Ibra“ dok joj se 2011. godine ukazala jedinstvena prilika da zajedno sa Petrom Rakićem otvori „North City Jazz&Blues“ festival.

Od svih nastupa koje je imala u svom rodnom gradu, posebno izdvaja nastup od pre tri godine na „North City Jazz&Blues“ festivalu kao i prošlogodišnji u Aktiv art centru.

Na  „North City Jazz&Blues“ 2019. mitrovičkoj publici predstavila se u sastavu vokalnog kvarteta „MING“.

Pročitajte još:

Milica Dobrić: Džez – muzika koja ne može nikada da te zasiti

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.