Mitrovčanka Milica Dobrić i bend „EJO“ u pohodu na Evroviziju


Publici na ovogodišnjoj prvoj polufinalnoj večeri na Beoviziji 28. februara, predstaviće se i sastav „EJO“ (Ethno Jazz Orchestra) sa pesmom „Trag“ u kome vokale peva Mitrovčanka, Milica Dobrić.

Na prvoj polufinalnoj večeri predstaviće se publici pod rednim brojem 1.

Sa Milicom Dobrić razgovorali smo o predstojećoj Beoviziji kao i da li očekuje da baš njihov bend predstavlja Srbiju na Evrosongu u Roterdamu.

Od 90 kompozicija koliko ih je bilo prijavljeno za Beoviziju, žiri je izabrao 24, među kojima i pesmu „Trag“. Pesme će biti predstavljene publici u dve polufinalne večeri.

„Prijavili smo prvenstveno kako bi predstavili bend, ali i prvi album koji izlazi na proleće. Pesma kojom ćemo se predstaviti rađena je namenski za Beoviziju, ograničena je na tri minuta, ima više pop elemenata a manje improvizacije, a upravo je improvizacija ono što naš bend karakteriše” kazala je Milica.

Tekst za pesmu „Trag“ napisala je Jelena Ćuslović iz Čačka, muziku je radio Stevan Milijanović.

„Ono što je naša želja je da predstavimo bend, široj publici i da ostavimo ‘trag’, dodaje Milica.

Kako nam kaže Milica, inače studentkinja na master studijama džez pevanja, na repertoaru ovog benda, nalaze se obrade tradicionalnih pesama sa Balkana, dva singla koji su zapravo obrade „Aj kad zapevam ja“ i „Rasti, rasti moj zeleni bore“ kao i autorske pesme. Muziku ovog benda čini ustvari simbioza muzičkih pravaca, kako tradicionalnih zvukova tako i modernih.

FOTO: Milica Dobrić/Fejsbuk stranica

„Ono što bend karakteriše je fusion afričkog jazza i Balkana, naravno sa elementima džeza. Bend je nastao pod nazivom Mina Matijašević Ethno Jazz Orchestra, koja je bila i vokalni solista, nakon toga bend u ovom sastavu postoji unazad tri godine“.

Sastav ovog benda „EJO“ osim Milice, čini još jedna vokalna solistkinja – Nataša Pejčić, zatim klavijaturista, aranžer i kompozitor Stevan Milijanović, flautista i kavalista Aleksandar Jovan Krstić, basista Armand Mesaroš, perkusionista Aleksandar Alempijević i bubnjar Aleksa Milijanović.

Pripreme za ovo takmičenje počinju 19. februara i trajaće do 28. februara, dodaje Milica.

„Za sada imamo viziju kako koreografija treba da izgleda i pripremamo se polako“, ističe Milica.

Bend "EJO"
Foto: Sky photography

Upitali smo Milicu i to kako komentariše to što njeni sugrađani neće moći da glasaju za nju, jer je korisnicima MTS D.O.O onemogućeno da koriste ovu uslugu.

„Tužno je, jer prvenstveno neće moći ni mama i tata da glasaju za mene, ni porodica, kao ni moji prijatelji. Nadam se da će pronaći neko rešenje, možda bude i live glasanje„, dodaje Milica.

Ovaj bend našao se prošle godine među dvanaest finalista za nagradu „Milan Mladenović“ sa autorskom pesmom „Deset dana“. Ista pesma je krajem 2019. godine nominovana na MAC festivalu za najbolju World Music numeru. Učestvovali su na brojnim festivalima, kako u Srbiji tako i u regionu.

Koreni grada na Ibru

Dvadesettrogodišnja Milica Dobrić, osnovnu muzičku i prvu godinu srednje škole završila je u Kosovskoj Mitrovici.

Pevala je u crkvenom horu „Branislav Nušić“ koji vodi Petar Rakić, doajen mitrovičke muzičke scene, inače poznat po otkrivanju i radu sa mnogobrojnim talentima, i upravo je on bio Miličin podstrek, jer se zahvaljujući njemu Milica i „upoznala“ sa džezom.

Zbog „upoznavanja“ sa džezom, Milica odlučuje da ode u Beograd i tamo upiše odsek džez pevanje u srednjoj školi. Pohađala je i časove klavira i srednju školu za pevanje, a trenutno je na master studijama džez pevanja.

Milica ima bogato iskustvo iza sebe, nastupala je na dečijem festivalu „Cvrkuti sa Ibra“ dok joj se 2011. godine ukazala jedinstvena prilika da zajedno sa Petrom Rakićem otvori „North City Jazz&Blues“ festival.

Od svih nastupa koje je imala u svom rodnom gradu, posebno izdvaja nastup od pre dve godine na „North City Jazz&Blues“ festivalu kao i prošlogodišnji u Aktiv art centru.

Na prošlogodišnjem „North City Jazz&Blues“ mitrovičkoj publici predstavila se u sastavu vokalnog kvarteta „MING“.

Nama ne preostaje na kraju drugo već da našoj sugrađanki Milici Dobrić i bendu „EJO“ poželimo uspeh na ovogodišnjoj Beoviziji!

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.