Solunska 28 i razgovor sa dr Neletom Karajlićem večeras i u Mitrovici

Promocija knjige

Sinoć u Gračanici, večeras, na Dan primirja u Kosovskoj Mitrovici. Dr Nele Karajlić svoju uveliko popularnu knjigu „Solunska 28 – O prijateljstvu i izdaji“, predstaviće večeras u 19 časova u Centru građanske energije (CEC) u severnom delu grada na Ibru. Deo večeri u CEC-u obeležiće i diskusija „Juče, danas, sutra“ sa čuvenim umetnikom.

„Solunska 28 – O prijateljstvu i izdaji“ drugi je deo trilogije romana posvećenog ljudima i događajima koji su prolazili kroz dorćolsku kuću na samoj obali Dunava tokom nemačke okupacije Beograda. Pripovedajući o svemu onome što je snašlo stanare Solunske 28 tokom nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu, Karajlić nudi podjednaki čitalački užitak i onima koji su čitali prvi deo trilogije.

Knjiga, u izdanju Lagune, sve je popularnija na ovim prostorima. „Priča koju vam dosad niko nikada nije ispričao“, „knjiga čiji je glavni junak život“, „svedočanstvo bez kojeg se neće moći zamisliti nijedna ozbiljnija istorija grada na ušću Save u Dunav“ – neki su od komentara čitalaca.

Moj cilj je bio da knjiga bude natopljena emocijama. Ja drugačije ne mogu. Hteo sam da uđem u ljudsku dušu (sa promocije sinoć u Gračanici, RTV KiM)

O tome da li je pretpostavljao da će čuveni „Nadrealisti“ imati proročki karakter, koliko se danas konstruktivno koriste različiti umetnički vidovi u kritici društva, te ko su „junaci“ novih generacija, samo su neke od tema za lečenje duše o kojima se sa najčuvenijim „doktorom“ sa Balkana može večeras razgovarati.

O ovoj knjizi će osim autora govoriti i Živojin Rakočević, pesnik, novinar i direktor Doma kulture u Gračanici.

Na kraju večeri publika će imati priliku da se druži sa dr Neletom Karajlićem u Mitrovica Social Club kafeu.

Ulaz za književno veče u organizaciji NVO „Aktiv“ je slobodan.

Kako je protekao razgovor sa Neletom sinoć u Gračanici, više u tekstu kolega sa RTV KiM.

Dr Nele Karajlić je rođen u Sarajevu 1962. godine kao Nenad Janković. Završio je Drugu sarajevsku gimnaziju, studirao orijentalistiku na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Ovaj multimedijalni umetnik bavi se muzikom, filmom, televizijom, pozorištem i književnošću. Ranih osamdesetih osniva rok grupu Zabranjeno pušenje, koja veoma brzo postaje jugoslovenski fenomen. U isto vreme radi na Radio Sarajevu, kasnije i na Televiziji, satirično-humorističku emisiju Top lista nadrealista, koja ostavlja dubok trag na celokupnom jugoslovenskom medijskom prostoru.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.