Mitrovački pank bend „Škart“ sutra obeležava 10 godina postojanja u klubu „Soho“

FOTO: KoSSev

Kosovsko-mitrovački pank bend „Škart“, nastupiće ove subote u klubu „Soho“. Koncertom obeležavaju prvu deceniju postojanja benda, dok ujedno najavljuju novi album. O predstojećem nastupu koji očekuje mitrovičku publiku, počecima benda, gradskoj muzičkoj sceni, ali i daljim planovima, KoSSev portal je razgovarao sa frontmenom „Škarta“, Nikolom Savićem.

Bend „Škart“ nastao je 2013. godine u Kosovskoj Mitrovici, odnosno u prostorijama mitrovačke „Rok škole“.

„Prvo smo počeli sa obradama popularnih domaćih bendova, odnosno obradama njihovih pesama“, započinje razgovor za naš portal Nikola.

Bend istovremeno kreće sa autorskim radom, da bi tri godine kasnije, odnosno 2016, objavili prvi album „Vreme sjajno, vreme jadno“.

„I od tog trenutka smo krenuli kompletno sa autorskim radom, naravno na koncertima smo svirali i obrade nekih nama dragih bendova“, dodaje Nikola, inače pevač i gitarista.

FOTO: KoSSev

Osim Nikole, bend čine gitarista Emir Hasani, basista Lazar Mladenović i bubnjar, Vladimir Bigović.

Nakon izdavanja prvog albuma, Škart je u više navrata najavljivao novi set pesama.

„Međutim, za vreme pandemije koronavirusa nismo nikako mogli da album realizujemo“, kaže on.

Ipak, rad na novom albumu se bliži kraju.

Tokom spremanja za subotnji nastup, oni se pripremaju i za snimanje drugog albuma, pod nazivom „Mister System“.

„Zvanično snimanje drugog albuma zakazano je za 7. oktobar u Nišu, te se nadam da će isti izaći do kraja godine“, najavljuje Nikola.

FOTO: KoSSev

Pored nastupa u Kosovskoj Mitrovici i generalno na teritoriji Kosova, bend ima pozamašnu kilometražu kada su u pitanju koncerti sa strane. Svoj poslednji nastup imali su upravo u gradu u kojem su zakazali snimanje drugog albuma, ali su svirali i širom centralne Srbije.

„Nadam se da će, kada bude izašao album, bend krenuti ponovo sa svirkama van Kosovske Mitrovice, odnosno na jednu miniturneju“, kazao je Nikola.

Žanr koji svira ovaj bend – hard kor-pank, nije uobičajen u Kosovskoj Mitrovici, međutim, prema Nikolinim rečima, situacija se polako menja, te ima sve više bendova koji pokušavaju da Kosovskoj Mitrovici predstave neki novi zvuk.

Ima tu ipak i „stare garde“.

„Što se tiče scene i žanra koji mi sviramo, mogu reći da su pored nas tu i bendovi ‘Hosenfefer’ i ‘Psycho sonic Boris’, ili je bolje reći da smo mi pored njih, s obzirom na to da su nedavno proslavili 25. rođendan“, navodi frontmen „Škarta“.

Nikola naglašava da osim ovih bendova, mitrovička „Rok škola“ ima veliki udeo u kreiranju muzičke scene u Kosovskoj Mitrovici.

„Naravno, pored bendova koje sam naveo, veoma bitnu ulogu u održavanju scene u gradu ima i ‘Mitrovica Rock School’ iz koje svake godine dobijemo po neki novi bend, tako smo do skoro imali i bend ‘Kambrija’ koji nas je pratio na nastupima. Trenutno su na maloj pauzi, ali se nadam da će se uskoro vratiti i nastaviti priču“, poručuje Nikola.

FOTO: KoSSev

Kaže da bendu „Škart“ ne manjka podrška za ono što rade.

„Svi ljudi oko nas nam pružaju podršku u tome što radimo. Bez prijatelja, Rok škole i bendova koje sam naveo, odavno bi se i naša priča završila“, naglašava Nikola.

FOTO: KoSSev

„Škart“ će, uoči sutrašnjeg nastupa i obeležavanja 10 godina postojanja, večeras imati i svojevrsno „zagrevanje“. Nastupiće u Leposaviću na tradiocionalnom „Rok festu“, gde će, između ostalih grupa, svirati i sa legendarnim rok bendom „Yu Grupa“.

Fanovima, ali i ljudima koji žele da čuju nešto drugačiji zvuk u subotu u „Sohou“, iz Škarta poručuju da će svirka biti žestoka i puna energije i obećavaju dobru zabavu i provod.

„Žestoka svirka, energija i zabava je zagarantovana“, obećava Nikola.

Koncert benda „Škart“ zakazan je za sutra u „Sohou“ od 21.30 časova, a cena ulaznice iznosi 300 dinara.

Bend „Škart“ možete zapratiti na društvenim mrežama i YouTube kanalu na sledećim linkovima:

Instagram

Facebook

YouTube

SpotifyPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.