Ministarstvo zdravlja naručilac ankete?

Iako Ministarstvo zdravlja negira odgovornost za spornu anketu sprovedenu među zdravstvenim radnicima sa Kosova i Metohije koji su pobegli u Srbiju, u kojoj se traži da se oni izjasne da li su u mogućnosti da se vrate na stara radna mesta, u dokumentima zdravstvenih ustanova, u koji je Danas imao uvid, upravo se Ministarstvo navodi kao naručilac. 

Kako smo već pisali, u Ministarstvu zdravlja kažu da su anketu sprovele zdravstvene ustanove sa KiM, a da je, kada su u ministarstvu saznali za anketu, organizovan sastanak sa rukovodiocima ovih ustanova i tom prilikom ministarstvo je obavešteno da je anketa isključivo informativnog karaktera i da ima za cilj da utvrdi koliko je zaposlenih u mogućnosti da se vrati u matične ustanove, gde se i vode kao zaposleni.

Samovolja direktora

– U Ministarstvu zdravlja smo dobili samo usmenu informaciju da je direktorima zdravstvenih ustanova sa KiM, budući da potreba za radnicima postoji, predloženo da po sopstvenoj volji "prevedu" radnike na stara radna mesta. To je jedan od problema koji često ističem, a to je da je prevelika vlast data direktora zdravstvenih ustanova zbog čega se ponašaju kao da je ustanova njihova. Nisu dati nikakvi kriterijumi za eventualno prebacivanje zdravstvenih radnika i lako bi moglo da bude da direktori kažu da im ne trebaju radnici pa da zaposle nekog drugog, po svojoj volji – za Danas kaže Rade Panić, predsednik Sindikata zdravstvenih radnika i farmaceuta Srbije

– Ove ustanove spremaju se za izradu novih sistematizacija, pa im je potrebno saznanje na koji broj zaposlenih sa zvanične evidencije mogu da računaju – ističu u Ministarstvu za Danas. Kako dodaju, anketa je informativnog karaktera i ne predviđa davanje otkaza bilo kome u odnosu na iskazan stav, odnosno spremnost i mogućnost da se vrati u matičnu ustanovu na KiM.

Ipak, kako se vidi iz kopije ankete, na sastanku sa predstavnicima zdravstvenih ustanova KiM, iz Ministarstva zdravlja je zahtevano njeno sprovođenje. Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, Zoran Savić za Danas kaže da je razgovarao sa državnim sekretarom koji ga je uveravao da Ministarstvo zdravlja nije autor i naručilac ankete, već da su je samoinicijativno sproveli direktori zdravstvenih ustanova sa KiM.

– Anketa nema obavezujući karakter, to su zdravstveni radnici koji su angažovani u Srbiji, a da li će neko biti premešten zavisi samo od Ministarstva zdravlja. Ovakvim postupcima unosi se bespotrebna panika među zaposlenima – ističe Savić. Ovim povodom, predstavnici zdravstvenih radnika koji su svojevremeno prebegli u Srbiju, obratili su se nizu institucija, pre svega Ministarstvu zdravlja, ali i povereniku za informacije Rodoljubu Šabiću, kao i Ministarstvu za rad. Međutim, sve ove institucije upućivale su ih jedne na druge, a u krajnjem, vraćale na Ministarstvo zdravlja.

– Sada smo u takvoj situaciji da slušamo "dobronamerne" priče ovih i onih kolega iz ustanova u kojima smo angažovani. Ljudi su u strahu da im se ime pomene negde. Mi smo 15 godina jedini zdravstveni radnici u Srbiji koji nemaju nadoknadu za prevoz. Kada smo se obratili nadležnima na KiM, kazali su nam da ne mogu da nam plaćaju prevoz u Srbiji, a u Srbiji su nam rekli da mi nismo njihovi zaposleni. Za sve ovo vreme, radnici sa KiM nisu dobili od Ministarstva zdravlja ni uniformu ni klompe, jer mi nismo njihovi zaposleni – za Danas napominje Saša Stanković, predstavnik oko 700 zdravstvenih radnika.

Stanković, kao i njegove kolege strahuju da je ovo način da se pred izbore reše problemi viška zaposlenih jer kako napominje, već tokom januara otpušteno je više od hiljadu radnika sa otpremninom od 9.400 dinara iako se radi o medicinskom osoblju. Tokom druge polovine januara, zdravstveni radnici obratili su se i zaštitniku građana Saši Jankoviću iz čije su Kancelarije dobili odgovor da se ovom organu obrate kada sva druga pravna sredstva budu iscrpljena.

Danas

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.