Ministar Peter Sijarto održao govor ispred mape „velike Mađarske“

FOTO: Preuzeto sa N1/Fejsbuk/Printscreen

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto održao je govor na događaju u Budimpešti dok je na monitorima sa obe strane bine bila prikazana mapa „velike Mađarske“.

Na društvenim mrežama se pojavila fotografija, navodno sa događaja na kom je govorio Sijarto, na kojoj se vidi ekran sa strane bine koji prikazuje takozvanu „veliku Mađarsku“, koja zauzima teritorije susednih država, uključujući Srbiju.

Fotografija je verodostojna, a Sijarto je zaista održao govor pred publikom u budimpeštanskom Varkert bazaru 17. aprila, dok su ekrani sa strane pokazivali teritorije sadašnje Mađarske unutar granica „velike Mađarske“.

Mađarski ministar je na zvaničnom profilu na Fejsbuku podelio fotografiju sa događaja.

FOTO: Preuzeto sa N1

Ovo nije prvi put da mađarska vladajuća stranka Fides koristi slike „velike Mađarske“, koja zahvata teritorije Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunije, Ukrajine.

U martu je Fudbalski savez Rumunije objavio da UEFA neće dozvoliti isticanje zastava sa spornom mapom na utakmicama na evropskom nivou.

Šal sa mapom „velike Mađarske“ nosio je i premijer Viktor Orban, a nakon bure koja se digla u okolnim zemljama prošle godine izjavio je da on te granica smatra „istorijskom Mađarskom“.

Mediji su 2020. godine preneli da je na spomeniku koji je na granici Mađarske i Slovačke mađarski premijer Viktor Orban otkrio povodom stogodišnjice potpisivanja Trijanonskog sporazuma, prikazana mapa Mađarske pre raspada Austrougarskog carstva, koja obuhvata delove Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunije, Ukrajine.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić tada je izjavio da Srbija to ne doživljava kao pretnju teritorijalnom integritetu.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.