Minimalna plata na Kosovu i dalje najmanja u regionu

Izvor: Info-ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Minimalna plata na Kosovu i dalje je najniža u regionu, a sindikati traže njeno korigovanje i ukidanje, kako kažu, diskriminatorske kategorizacije po kojoj visina minimalne plate zavisi od godina starosti.
 
Minimalna plata za kosovske radnike nije mijenjana od 2011. i ujedno je kategorizovana na osnovu godina. Za zaposlene ispod 35 godina je 130 eura, a za one koji imaju više od 35 je 170 eura, prenosi Tanjug.
 
Odluku o tome može da donese samo Vlada, a potpredsjednik Nezavisnih sindikata Kosova Alush Sejdiu kaže da će na narednom sastanku Socijalno-ekonomskog savjeta zahtjevati korigovanje plata i ukidanje kategorizacije na osnovu godina rođenja.
 
Predsjednik Alijanse biznisa Kosova Agim Shahini je rekao da tokom ove godine treba da se razgovara o tom pitanju i da se vidi da li bi podizanje minimalne plate opteretilo privatni sektor.
 
Socijalno-ekonomski savjet vodi ministar za socijalna pitanja i rad Arban Abrashi, koji nije htio da se izjašnjava o visini minimalne plate.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.