Milo Lompar: Ova vlast je stvorila nakazni spoj elitizma i primitivizma

Foto: Beta

Profesor Filološkog fakulteta, Milo Lompar, izjavio je danas da su u Srbiji svi nivoi vlasti premreženi korupcijom koja razara društveno tkivo i kida bilo kakav osećaj solidarnosti.

Lompar je u intervjuu agenciji Beta kazao da je Srbija danas samo na papiru demokratska i pravna država.

„U realnom smislu, na delu je civilizacijska regresija: opozicija je prognana iz parlamentarnog i javnog prostora, a sudstvo u bitnim sadržajima prati odluke izvršne vlasti. Setimo se sramne odluke Ustavnog suda da oglasi svoju nenadležnost povodom Briselskog sporazuma“, ocenio je profesor.

Dodao je da su mediji uglavnom pod kontrolom vlasti, „izuzev nekih koji su pod kontrolom zapadnih činilaca“.

Na pitanje kako ocenjuje učinak aktuelne vlasti u prethodnih deset godina, Lompar je istakao da je vlast u nacionalnom pogledu počinila političku izdaju, a u medijskom pogledu da je stvorila jednoobraznu javnu svest i uništila sve spratove civilizovane komunikacije.

„U kulturnom pogledu, stvorila je nakazni spoj elitizma i primitivizma. Ne verujem u njene ekonomske proglase, kao što ne uzimam njene novčane poklone. Ono po čemu je posebna jeste da je vlast simulakruma: nacionalna fasada služi da se korak po korak napuštaju nacionalni interesi“, rekao je profesor.

Po njegovim rečima „glavni spiker vladajućeg simulakruma“ je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Raspon njegovih izjava, od nacionalnih do antinacionalnih, prenosi se na sve nivoe vlasti, jer ih svi ponavljaju. Takvom društvenom patologijom uništava se javna moć rasuđivanja. Bez rasuđivanja, nema mogućnosti za demokratiju“, istakao je Lompar.

Upitan zbog čega veći deo intelektualne elite nemo posmatra entropiju srpskog društva, Lompar je kazao da vlast odgovara klijentelističkim interesima inteligencije.

„Nevladina ili drugosrbijanska inteligencija ima pokriće za mimikrijsku podršku vlasti u tome što vlast postepeno napušta deo po deo nacionalnih interesa. Njih ne zanima nedemokratičnost vlasti u postupcima prema Kosovu i Metohiji“, rekao je profesor.

Naveo je da nevladina inteligencija bespogovorno sledi osnovni interes zapadnih, odnosno, američkih činilaca.

„On se sastoji u uklanjanju ruskog političkog uticaja kod nas“, ocenio je profesor.

Po njegovim rečima nacionalna inteligencija ima pokriće u tome što vlast odbija da prizna svoje napuštanje nacionalnih interesa, posežući za retoričkom bižuterijom.

„Oni zanemaruju nedemokratičnost vlasti zbog navodne državne i nacionalne ideje. Tako stvaraju fatalno poistovećivanje ove vlasti i naroda i države. Međutim, nijedna vlast nije etalon države i naroda“, istakao je Lompar.

Naglasio je da aktuelna vlast u Srbiji počiva na prećutnom sporazumu nevladine i nacionalne inteligencije.

„Ako ona padne, svi će pohitati da kažu kako je nisu podržavali, pozivajući se na sadržaje vladanja koje su kritikovali. Pravo pitanje, međutim, glasi: kad i kako je niste kritikovali? Zašto jednima nisu smetali postupci oko Kosova i Metohije? Zašto drugima nisu smetali postupci oko Savamale i medijski teror“, naveo je profesor Lompar.

Upitan da li veruje da vlast u Srbiji može postati smenjiva mirnim putem, na organizovanim poštenim i demokratskim izborima, Lompar je kazao da je do 2012. godine vlast bila smenjiva.

„Koštunica je kao direktno izabran predsednik SR Jugoslavije predao položaj zbog sporazuma o Državnoj zajednici Srbije i Crne Gore, koju su uspostavili Zoran Đinđić i Milo Đukanović. Potom su i Živkovićeva, i Koštuničina, i Tadićeva vlada bile smenjene na izborima. Tek je ova vlast pitanje svog opstanka proglasila borbom na život i smrt. To je nesumnjiva regresija ka autoritarizmu“, objasnio je profesor.

Upitan da li je neko iz opozicije razgovarao s njim kao mogućem kandidatu za predsednika Srbije, Lompar je kratko odgovorio da nije.

Na pitanje Bete može li i na koji način opozicija da ugrozi aktuelni režim na predstojećim izborima, Lompar je kazao da najveći broj opozicionih političara slede zapadne činioce i otud ne osporavaju politiku vlasti u vezi sa izneveravanjem nacionalnih interesa.

„Kako oni mogu dobiti deo podrške dve trećine birača koji su nacionalno orijentisani i vođeni simpatijom za ruski uticaj? Oni ostavljaju ogroman politički prostor vlastima da stvaraju privid nacionalne politike. Otud, urušavanje sadržaja života – kriminal, korupcija, medijski teror, politički diktat, primitivizam svih javnih standarda – mora dobiti tolike razmere da u društvu ne ostane očuvana nijedna kolektivna identifikacija: ni politička, ni društvena, ni kulturna, ni ekonomska“, naveo je Lompar.

On je ocenio da podeljeno društvo može iznuditi promenu vlasti tek kada se zapadni, odnosno, američki činioci umešaju u njenu smenu.

Upitan kako ocenjuje odnos aktuelne vlasti prema Kosovu i Metohiji i kakav konačan ishod očekuje, profesor je kazao da je vlast Briselskim i Vašingtonskim sporazumom, učinila sve što je mogla učiniti.

„Rekli su: ne dam Gazivode i ‒ dali su. Rekli su: u kosovskoj vlasti su ratni zločinci, a ušli su u koaliciju s njima. Ostalo im je da se slože sa mestom Kosova u UN. Tu je glavna prepreka ruski veto“, rekao je Lompar.

Dodao je da ukoliko Rusija odustane od tog veta, vođena svojim pogodbama i interesima, vlast u Srbiji dobija savršen alibi za taj čin. „Kako to sada ne izgleda verovatno, čini se da zapadni činioci nastoje da postepeno promene ambijent oko ove odluke: da sve članice EU priznaju bespravnu i NATO zločinom od Srbije odvojenu teritoriju i da joj obezbede mesto u Unesko i Interpolu. Novi ambijent trebalo bi da obezbedi novu odluku“, kazao je profesor.

Na pitanje Bete kako vidi Srbiju za pet godina, Lompar je rekao da se ne možemo nadati normalnijim prilikama i postupcima ukoliko aktuelna vlast ne bude smenjena, i ako ne dođe do promene politike.

„Davno sam, u svojoj knjizi ‘Duh samoporicanja’ napisao da nas čekaju duge godine tihe okupacije i da živimo u kolonijalnim uslovima. To me je izložilo javnom žigosanju koje je izvodila nevladina drugosrbijanska inteligencija. Tokom ove decenije pokazalo se da sam bio potpuno u pravu, i u našem, i u evropskom kontekstu“, rekao je profesor.

Po njegovim rečima neophodno je da građanski orijentisani političari shvate da je politika srpskog stanovišta evropska i demokratska u cilju, ako je takva u sredstvima.

„Oni otud treba da zastupaju nedeljivost državne teritorije Srbije i legitimna prava srpskog naroda u Bosni i Hercegovini (Republika Srpska), Crnoj Gori, Makedoniji i Hrvatskoj. Oni treba da odbiju nametanje srpske krivice za nepostojeći genocid i prihvate srpski deo odgovornosti za ratne zločine“, rekao je Lompar.

Dodao je da otklon građanski orijentisanih političara od zapadnog uticaja u mogućoj meri jeste neophodan zbog političke autonomije i približavanja preovlađujućem mišljenju naroda.

„Treba da napuste ideju o svojoj istorijskoj predodređenosti da vode društvo i da posvedoče spremnost na kompromise. Njihovi zapadni mentori su im pokazali da to može i sadašnja vlast“, naveo je profesor.

Istakao je da nacionalno orijentisani političari treba da zastupaju univerzalnost građanskih prava, praktičnu osudu svakog nasilja, otvorenost za doticaj kulturnog nasleđa i duhovne situacije vremena, svest o tome da se mi nalazimo na periferiji ruskog uticaja i spremnost na kompromise.

„Čini mi se da srpska kultura, njeni politički i intelektualni protagonist, nema snage za takav preokret“, zaključio je profesor Lompar u intervjuu za Betu.

Milo Lompar je odbio da govori na svečanoj akademiji povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, koja je održana krajem 2019. godine, jer se protivio odluci Svetog arhijerejskog sinoda i patrijarha Irineja da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću bude dodeljen Orden Svetog Save prvog reda.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.