Miletić: Srpski poslanici neće glasati za formiranje OSK

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet  i nije lektorisan) RTK 2

Srpski poslanici u Skupštini Kosova neće glasati za ustavne amandmane koji se odnose na formiranje Oružanih snaga Kosova, rekao je potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić.

Ustavni amandmani Vlade o osnivanju Oružanih snaga Kosova prosleđeni su Predsedištvu Skupštine, sa predlogom da se uvrste u dnevni red ovonedeljne skupštinske sednice. Ipak, nakon protivljenja srpskih poslanika, izmena Ustava je za neko vreme odložena. 

"Oni nisu stavljeni na dnevni red sednice obzirom da je naš argument bio da nas niko nije konsultovao, niko nije razgovarao sa nama o tome. Rezultat cele priče je da su ti ustavni amandmani poslati Zakonodavnoj komisiji, pa kada se obave konsultacije sa nama, moguće je da će se naći na dnevnom redu. Kao poslanici koji zastupaju srpsku zajednicu, nismo spremni da glasamo za ove ustavne amandmane", rekao je potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić.

Srpski poslanici ni danas nisu prisustvovali sednici Skupštine, jer još uvek nema potvrde o rezervisanim mestima u novom Zakonu o opštim izborima. 

Kako je najavljeno, Odbor za zajednice, koji bi trebalo da zaseda sledeće nedelje, nastojaće da se u zakon uvrste izmene u korist srpske zajednice. 

Takođe, lobira se i kod međunarodne zajednice, pa je danas održan još jedan sastanak srpskih parlementaraca sa predstavnikom EU na Kosovu, Samuelom Žbogarom i sa predstavnicima ambasade SAD na Kosovu.

"Mi smo njima jasno izneli naš stav da ne odustajemo od rezervisanh mesta i u principu traži se način kako bi to moglo da se reši obzirom da naš zahtev razumeju i u američkoj ambasadi i u kancelariji EU ovde na Kosovu. Međutim, u ovom trenutku najveći problem i najveći kočničar ovog rešenja jeste poslanička grupa LDK koja je jasno i decidivno rekla da se protivi rezervisanim mestima za naredni mandat. Kako ćemo izaći iz ove situacije još uvek ne znamo," rekao je Miletić.

Iako je poslanica iz bošnjačke zajednice, Duda Balje, izjavila da je borba za rezervisana mesta izgubljena, nakon srpskih poslanika i članovi poslaničke grupe 6+, koja okuplja tursku, bošnjačku i romsku zajednicu, posetili su Žbogara. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.