Milanović sa Gervalom: Očekujemo da sve članice EU priznaju nezavisnost Kosova

FOTO: Kabinet hrvatskog predsednika

Hrvatski predsednik Zoran Milanović ugostio je danas kosovsku ministarku spoljnih poslova Doniku Gervalu, koja boravi u zvaničnoj poseti Hrvatskoj, saopštio je Milanovićev kabinet.

Razgovarali su o bilateralnim odnosima Hrvatske i Kosova, aktuelnom evropskom planu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, članstvu Kosova u UN i ostalim međunarodnim organizacijama, te o evroatlantskoj perspektivi Kosova.

Milanović je, kako je saopšteno, Gervali preneo da je Kosovo imalo, a i nadalje može računati na podršku Hrvatske kada je reč o „međunarodnoj afirmaciji kosovske nezavisnosti“, te evroatlantskoj perspektivi Kosova.

„Očekujemo da sve članice Evropske unije priznaju nezavisnost Kosova“, poručio je hrvatski predsednik, a saopštio njegov kabinet.

Gervala se u sastala i sa svojim hrvatskim kolegom, Gordanom Grlićem Radmanom, koji je kosovskoj šefici diplomatije takođe kazao da Hrvatska podržava članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Ujedno je pozdravio napore koji se ulažu u smeru, kako se navodi u saopštenju kabineta hrvatskog predsednika, normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, „što bi osiguralo dugoročnu stabilnost u jugoistočnoj Evropi i osigurali evropsku perspektivu celom regionu“.

Prištinsku delegaciju su, pored Donike Gervale, činili i kosovski ambasador u Hrvatskoj Martin Berišaj (Berishaj), zamenik kosovske ministarke spoljnih poslova i dijaspore Krešnik (Kreshnik) Ahmeti, politički savetnik Špetim (Shpetim) Hajdaraj i lična sekretarica Besiana Havoli (Havolli).

Uz hrvatskog predsednika sastanku su prisustvovali i hrvatska ambasadorka u Prištini Danijela Barišić, šef kabineta hrvatskog predsednika Bartol Šimunić, savetnik za spoljnu i evropsku politiku Neven Pelicarić, savetnik za nacionalnu bezbednost Dragan Lozančić i sekretar kabineta za spoljnu i evropsku politiku u kabinetu hrvatskog predsednika Ivan Mutavdžić.

I dok hrvatski predsednik na današnjem sastanku očekuje da sve članice Evropske unije priznaju nezavisnost Kosova, samo nešto više od pre mesec dana, Milanović je u izjavi za hrvatske medije poručio da je međunarodna zajednica – anektirala Kosovo.

“Srbija i Rusija nisu isto. To je nažalost bolna činjenica i opasnost. Anektirali smo Kosovo. Mi i međunarodna zajednica. Uzeto je od Srbije. Ko je to napravio nego mi? Jesmo priznali Kosovo? Nije aneksija, nego otimanje. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanje Kosova, nego celog koncepta”, kazao je tada Milanović.

Hrvatska je među prvima priznala Kosovo, i to u martu 2008.

Kosovo je, prema navodima Prištine, tj. listi kosovskog ministarstva spoljnih poslova, do sada priznalo 117. država. Poslednji je to učinio Izrael 1. februara 2021. Sa druge strane, Beograd demantuje tvrdnje Kosova o broju priznanja, navodeći da on ne prelazi više od sto i ujedno najavljuje nova povlačenja priznanja, ukoliko Kosovo lobira za dobijanja istih.

Inače, priznanje Kosova je do sada, prema navodima Srbije, povuklo ili suspendovalo 27 zemalja, i to: Sijera Leone, Republika Nauru, Gana, Togo, Centralnoafrička Republika, Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja, Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva i Barbuda, Sveta Lucija, Maldivi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.