Milačić: Predlog o integrisanom univerzitetu protivzakonit, tražimo sastanak sa Premijerom


Nedoumice u javnosti: Kancelarija za KiM predložila model Integrisanog univerziteta za Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici


Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, samoinicijativno je doneo odluku o promeni statusa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, jer je ona u suprotnosti sa politikom Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića. Predlog je protivzakonit, uvredljivo obrazložen i drastično krši autonomiju Univerziteta. Zbog prevazilaženja nastale situacije zahtevamo hitan sastanak sa Premijerom – poručio je rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, prof. dr Srećko Milačić, u večerašnjem saopštenju dostavljenom medijima. Milačić se oglasio nakon teksta na našem portalu o tome da je Kancelarija za KiM dala predlog o promeni statusa Univerziteta – spajanju pojedinačnih fakulteta unutar samog Univerziteta, čime bi sadašnji srpski prištinski univerzitet postao tzv. integrisani univerzitet, a ne o integrisanju Univerziteta u kosovski sistem, kako su prethodno preneli pojedini beogradski i kosovski mediji. Saopštenje Srećka Milačića prenosimo u celosti.

Celokupnu akademsku zajednicu na Kosovu i Metohiji zatekla je vest o predlogu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića, upućenog Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja o osnivanju tzv. Integrisanog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici. Znam da je gospodin Marko Đurić predstavnik Vlade Republike Srbije i da bi samim tim trebalo da postupa u skladu sa politikom Vlade i premijera Aleksandra Vučića, a to je oduvek bila politika očuvanja Univerziteta, kao stožera opstanka srpskog naroda na Kosmetu. 

Postavlja se, međutim, pitanje da li je on u sprezi sa ljudima koji rade protiv interesa Univerziteta, a sve zarad ostvarivanja svojih ličnih interesa, ili je nešto drugo po sredi.

Univerzitet ima pedesetogodišnju tradiciju i sa njega su potekla mnoga značajna imena srpske kulture, politike, nauke i umetnosti. Univerzitet je oduvek imao podršku premijera Aleksandra Vučića, pa čudi odakle hrabrosti Marku Đuriću da samoinicijativno nastupi sa predlogom koji je uznemirio celokupnu javnost na Kosovu i Metohiji. 

Gospodin Marko Đurić je inicijator, a ministar Verbić nalogodavac ovog neočekivanog veleobrta. Zabrinjavajuće je, i vređa zdrav razum, Đurićeva inicijativa i Verbićevo ekspresno reagovanje. Očigledno im se žuri, jer se traži od Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i Vlade Republike Srbije, koja je u tehničkom mandatu da, gle čuda, kao pitanje svih pitanja, po hitnom postupku, na dnevni red bude stavljeno stvaranje Integrisanog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici. Ovaj protivzakonit i uvredljivo obrazložen predlog je rezultat drastičnog kršenja autonomije Univerziteta i favorizovanja kompromitovanih kadrova koji su spremni da iz privatnih interesa rade na štetu Univerziteta.

Siguran sam da je Marko Đurić samoinicijativno doneo ovu nepromišljenu odluku, jer je ona u suprotnosti sa politikom Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića, koji se za sve vreme svog političkog delovanja zalaže za unapređenje rada Univerziteta i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji. Marko Đurić očigledno unosi razdor svojim nesuvislim predlozima koji nailaze na odobravanje samo onih koji ne misle dobro srpskom narodu. 

Zbog prevazilaženja nastale situacije zahtevamo hitan sastanak sa premijerom, jer jedino njemu verujemo i sigurni smo da je on garant opstanka Univerziteta i Srba na Kosovu i Metohiji.

Iako je tokom jučerašnjeg dana više medija prenelo vest o tome da zaposleni mitrovičkog univerziteta traže smenu Direktora Kancelarije za KiM zbog navodnog predloga da se ovaj Univerzitet integriše u kosovski sistem, prema dopisima Kancelarije za KiMMinistarstva obrazovanjapredlogu odluke vlade ovog ministarstvaobrazloženju odluke, u koje je KoSSev imao uvid, vladina kancelarija za Kosovo i Metohiju predložila je, međutim, spajanje pojedinačnih fakulteta unutar samog Univerziteta, odnosno, centralizaciju u njegovom upravljanju – čime bi sadašnji srpski prištinski univerzitet postao tzv. integrisani univerzitet, a što je evropski trend upravljanja na univerzitetima. Predlog o promeni statusa mitrovičkog univerziteta donet je, zbog "svakodnevnih pritužbi" na njegovo funkcionisanje, istakao je Đurić u obrazloženju dopisa ministru obrazovanja i nauke, Srđanu Verbiću. Ovaj Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, kao i njegovi fakulteti, dobili su rok od deset dana da se izjasne o najnovijem predlogu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.