Mićović: Cene goriva nerealno niske, postoji opasnost u vezi sa snabdevenošću

Gorivo, od juče, ponovo skuplje i to za tri dinara. Podsetimo, dizel sada košta 212 dinara po litru, dok je cena evro premijuma 201 dinar. Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije kaže da su te cene niže nego što bi trebalo da budu i da postoji realna opasnost da, ako se nešto ne promeni, one utiču i na snabdevenost.

Video prliog pogledajte ovde

Mićović, gostujući u Dnevniku N1, podseća da već pet meseci država određuje maksimalne cene goriva. Niko na tržištu ne utiče na te cene, sve države to rade i ovo vreme nameće tu potrebu, dodaje.

„Dosta dugo to traje i ove cene odslikavaju ono što se dešava na globalnom tržištu i ne prenose na pravi način taj udar koji sve zemlje trpe, ne samo Srbija. One su niže nego što bi realno trebalo da budu u ovom trenutku. U našem pravilniku, kao i u svim aktima kojima se regulišu cene, ne figuriše cena nafte nego cena referentnog dizela i referentnog benzina na tržištu Mediterana i te cene su neverovatno turbulentne i visoke, kakve nikada nisu bile do sada i trenutno se to odražava i na cene derivata nafte“, naveo je.

Kako dodaje, cene i snabdevenost tržišta su u direktnoj korelaciji, pa ističe da se ne mogu održavati u dužem periodu nerealno niske cene, jer će posle toga sigurno doći do nestašice. „To je u teoriji ekonomije poznato. Da je taj nerealni nivo cena trajao mesec – dva, bilo bi izdrživljivo. Sada, posle ovoliko vremena, postoji realna opasnost da, ako se nešto ne promeni, da takve cene utiču i na snabdevenost“, naveo je gost N1.

Cene goriva koje će u Srbiji važiti narednih sedam dana

Objavljeno uputstvo o regulisanju cena naftnih derivata na Kosovu

Ne nalazimo se, kaže, u periodu kada možemo da imamo jefitno gorivo. Moramo svi da redukujemo svoju kućnu potrošnju goriva ali se to ne dešava ni u Srbiji, ni u drugim zemljama, navodi.

„Potrošnja u Srbiji je veća za 17% nego u 2021, a cene koje sada plaćamo su nikad više. Moramo nešto da promenimo u razmišljanju i ponašanju, tim pre što i ove cene nisu realne i ne omogućavaju dugoročno – redovno snabdevanje tržišta“, zaključio je Mićović.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.