Meštani Ušća na Ibru: Postavićemo šatore pored reke, gradnja MHE ne sme početi

Foto: Nova.rs

Meštani Ušća na Ibru traže da se ceo sliv reke Studenice zaštiti kako je to predviđeno Prostornim planom, da se dozvole za izgradnju mini hidroelektrana ponište, a da država obešteti investitore. Ukoliko se to ne dogodi, najavljuju da će postaviti šatore i kampovati kako mašine ne bi počele sa radom.

Inicijativa „Spasimo Studenicu“ okuplja sve više simpatizera, i već su organizovali dva protesta na mestu na kojem je planirana gradnja mini hidroelektrane. Smatraju da bi time bio uništen eko sistem u kome sada pliva rečna pastrmka, dok bi varoš Ušće izgradnjom akumulacije, ostala bez vode za piće kojom se snabdeva iz Studenice.

Izgradnja mini hidroelektrane na reci Studenici, planirana je na svega šest kilometara nizvodno od istoimenog srednjovekovnog manastira sa Uneskove liste svetske kulturne baštine, a pet kilometara uzvodno od mesta Ušće, gde se ova reka uliva u Ibar.

Zanimljivo je da je ministarstvo rudarstva i energetike, izdalo odobrenje za izvođenje geoloških istražnih radova preduzeću Hidro-min iz Čačka, za potrebe izgradnje mini-hidroelektrane Gradina na reci Studenici.

„Ribolovci su nas obavestili da se na reci nešto gradi. I onda su prvo mladi iz Ušća, preko društvenih mreža počeli da se organizju, kako bi otišli da vidimo šta se to dešava, i da spašavamo Studenicu. Bili smo zaprepašćeni kada smo došli. Niko od nas nije znao da se ovde nešto gradi. Saznali smo da su investitori dobili dozvolu za geološka istraživanja. I ništa više“, kaže Goran Nikolić iz Inicijative „Spasimo Studenicu“.

Nikolić kaže da je investitor bio u obavezi da nakon istraživanja sve vrati u provobitno stanje. Umesto toga, položene su cevi u korito reke. Nikolić kaže da je kompletan sliv reke Studenice zaštićen odlukom Vlade Srbije, da nije moguća gradnja hidro potencijala, jer je ova reka poznata po potočnoj pastrmci.

„Imamo informacije da dolaze izvođači koji treba da pripreme teren za gradnju brane. U stenama će iskopati tunel dugačak 160 metara kako bi preusmerili vodu iz korita, i kako bi mašine mogle da uđu da rade. Biće svakodnevnog miniranja, a svakog dana će biti upaljeno oko 200 kilograma eksploziva. Oni pripremaju teren. A mislim da to niko ne bi radio da nema obećanje iz ministarstva“, rekao je Nikolić.

Iz ministarstva kažu da ovo investitor nije podneo zahtev za izdavanje građevinske dozvole. Osamdesetih godina prošlog veka odustalo od gradnje akumulacije na Studenici, jer je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture stiglo upozorenje da će povećana vlaga negativno uticati na stanje srednjovekovnih ikona u manastiru Studenica koje su neprocenjive vrednosti.

Prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike, na reci Studenici izgrađena je MHE Studenica u vlasništvu manastira Studenica, koja od 2011. ima status povlašćenog proizvođača električne energije.  Energetska dozvola na reci Studenica izdata je i investitoru za MHE Ušće u Kraljevu, koja je 2020. stekla status privremenog povlašćenog proizvođača električne energije.

Pozivajući se na podatke Elektroprivrede Srbije, Radio Slobodna Evropa krajem oktobra 2019. objavio je istraživanje u kome navodi da je „država Srbija manastirima Studenica i Rača za pet godina isplatila oko 650.000 evra za proizvodnju struje u malim hidroelektranama“, od kojih je više od 413.000 evra dobio manastir Studenica.

Nova.rsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.