Meštani Slivova se suočavaju sa nestašicom vode

Slivovo RTK2
FOTO: RTK2

Na oko petnaest kilometara od Gračanice nalazi se Slivovo, selo koje pripada opštini Priština. Raspoređeno je po mahalama, a njegovi stanovnici kažu da je tako bilo odvajkada. Slivovo je nekada brojalo preko 120 kuća, danas je taj broj četiri puta manji.

Mnoštvo napuštenh kuća, svedoče da su mnogi napustili svoj zavičaj. Stiče se utisak da život lagano, ali uporno odlazi iz ovog sela. Oni koji su ostali bore se sa mnogim problemima, među kojima je najizraženiji nedostatak vode. U Slivovu su ostali mahom stariji meštani koje, kako kažu, retko ko obilazi. Obrađuju zemlju, a kako su ranijih godina bile česte krađe u ovom kraju, retko ko se usudi da živi od stočarstva.

„Živimo od poljoprivrede, nema posla za nas. Jedan od većih problema u selu je nedostatak vode, taj problem mora biti pod hitno rešen. Imamo bunare, ali oni su skoro presušili tako da se snalazimo kako znamo i umemo. Sa nedostatkom vode se suočava šest kuća u ovoj mahali, ostali je imaju ali su i njihovi bunari na izmaku. Zamolio bih nadležne da nas obiđu i pomognu da rešimo ovaj problem, ipak je 21. vek, da se ne mučimo na ovakav način“, rekao je predstavnik sela Negovan Marinković.

Mirjana Pavić navodi da se ranije selo snabdevalo vodom sa izvora, ali i da je problem nastao kada je još pre tri godine tokom kopanja bunara „presečena žica“.

„U bunarima skoro da nema vode, a i ta voda je zagađena. Za piće kupujemo vodu, a za pranje koristimo iz bunara dokle je ima. Živimo od poljoprivrede, ovde ako radiš imaš ako ne radiš nemaš“.

Kaže da je u drugim mahalama bilo krađe stoke, ali ne i u njihovoj, i dodaje da ih niko ne uznemirava.

Preostale meštane Slivova pored nezaposlenosti zabrinjava i to što je broj đaka od prvog do osmog razreda pao na svega dva. Nastava se odvija u neadekvatnim uslovima, u privatnoj kući. Doktor ne dolazi u selo, ali na svu sreću jedan od meštanina je medicinski tehničar.

„Zdravstvena ustanova ne funkcioniše u selu, postojala je ranije, ali više ne. Idemo u Gračanicu, ali nam to predstavlja veliki problem, ja lično nemam automobil, pa moram da pešačim dva i po kilometra do prve autobuske stanice“, istakao je Negovan.

„Ima jedan dečko iz sela radi, pruži pomoć kada treba starijima, ali i to je ipak ništa. Lekove nemamo, moramo do Gračanice. Lekar ne dolazi, to nam je veliki problem kada zima zagudi, ovaj naš put uopšte ne čiste. Kako ćemo mi stari da očistimo sami“, pita se Mirjana.

Selo Slivovo smešteno na zapadnoj padini Koznice, bogato plodnom oranicom, listopadnom i četinarskom šumom čeka bolju budućnost. Ono što bi svakako obradovalo meštane je bolja poljoprivredna mehanizacija koja bi im omogućila lakše obrađivanje zemlje od čega i žive.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.