Meštani Gračanice mirnim skupom iskazali nezadovoljstvo zbog dvonedeljnog problema sa strujom

Protest meštana gračanice struja
FOTO: RTV Kim

Dvadesetak meštana Gračanice okupilo se ovog jutra kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo usled problema u snabdevanju električnom energijom koji traje već skoro dve nedelje. Kako kažu, na ovaj potez bili su prisiljeni usled mnogobrojnih obećanja KEDS-a koja nisu ispunjena. Najavljuju nove proteste ukoliko se problem ne reši.

RTV Kim javio je juče da se blizu 50 domaćinstava u samom centru Gračanice, među kojima su i poslovni i privredni subjekti, već dve nedelje suočava sa problemima u snabdevanju električnom energijom koji se ogledaju u višečasovnom prekidu napajanja ili puštanja u rad samo jedne faze.

Među njima je i Miroslav Arsić, vlasnik mesare i restorana „Arsa“ koji usled problema sa strujom trpi velike gubitke.

U jutrošnjoj izjavi za KoSSev Arsić navodi da su se meštani u više navrata obraćali nadležnima u kompaniji KEDS i da su im iz ove kompanije obećavali da će problem biti rešen. Međutim, do toga nije došlo.

Još jedno obećanje usledilo je nakon što su juče meštani najavili da će protestovati. Oni su se tada obratili opštini koja je stupila u kontakt sa nadležnima u KEDS-u, a koji su obećali da će izaći na teren i rešiti problem.

Kako je ovog jutra potvrdio za KoSSev Arsić, ni ovo obećanje nije ispunjeno.

„U toku jučerašnjeg dana obećali su nam da će da izađu i to završe, i mi smo čekali da vidimo. Uglavnom, niko nije došao nakon čega smo odlučili da se jutros okupimo“, poručio je.

Danas se na parkingu ispred mesare i restorana u vlasništvu Arsića okupilo dvadesetak ljudi. Oni su mirnim protestom iskazali svoje nezadovoljstvo.

Arsić kaže da bi izašlo i više ljudi, ali i da do toga nije došlo zbog niskih temperatura, mera protiv kovida i s obzirom na to da je danas radni dan.

Naredni potez meštana zavisi od nadležnih u KEDS-u i toga da li će trajno rešiti problem. U suprotnom, ne isključuje se mogućnost „radikalizacije protesta“.

„Probali smo nažalost na ovaj način da dopremo do nadležnih i medija i ukažemo da imamo problem, a ako se ne reši, najverovatnije ćemo da se organizujemo i radikalizujemo protest, izađemo ispred opštine i ako treba i da blokiramo put“.

Arsić se međutim nada da do toga neće doći i da će se problem meštana rešiti.

„Imamo razumevanje da su bile i poplave, ali ovo je već trinaesti dan, ovo je katastrofa. Imamo i malu decu i bolesne ljude u komšiluku i moj biznis trpi ogromne gubitke. Samo nek se to reši“, dodao je Arsić

Arsić navodi da su sa meštanima stupili u kontakt i predstavnici UNMIK-a i KFOR-a kako bi sačinili izveštaj, a s ciljem eventualnog rešavanja problema.

Sa kakvim saznanjima raspolaže opština Gračanica – to ovog jutra nismo uspeli da saznamo jer nam se direktor Odeljenja javnih službi Vladica Trajković nije javljao na pozive.

On je prethodnog dana potvrdio za RTV Kim da problem postoji, da je u više navrata bio u kotaktu sa KEDS-om, da su ekipe KEDS-a izlazile na teren i menjale osigurače, ali i da problem time nije rešen.

Kako je izjavio, problem je u podzemnom kablu koji ide iz trafostanice do prvog stuba. Juče je ujedno poručio da se čeka da ekipe dođu i ispitaju tačnu lokaciju gde se proteže taj kabl kako bi ga otklonili.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.