Meštani Donje Bitinje uputili zahtev novom ministru za obustavu izgradnje mini hidroelektrane

MHE Donja Bitina
FOTO: Kallxo

Meštani sela Donja Bitinja ne odustaju od zahteva da se na reci Lepenac u opštini Štrpce obustavi izgradnja mini hidrocentrale. Dobrivoje Stevanović iz sela Donja Bitinja zahtev za obustavu gradnje sa potpisima svojih sugrađana, u sredu je predao novom ministru za infrastrukturu, Ljumiru Abdidžkuu piše Radio Kosovo 2, prenosi RTK2.

Meštani Štrpca iz srpske i albanske zajednice već neko vreme zajednički protestuju zbog izgradnje MHE na reci Lepenac na lokaciji Obe Reke, jer strahuju da će ostati bez pijaće vode.

Na teritoriji Kosova se gradi preko 20 mini hidroelektrana, a nova vlada je prošle nedelje odlučila da privremeno suspenduje izvođenje radova i zabrani izdavanje dozvola za izgradnju novih MHE.

Zamenik ministra za infrastrukturu i zaštitu životne sredine, Avni Zogiani, naveo je u pisanoj izjavio za Radio Kosovo 2, program na srpskom jeziku, da se prethodna Vlada nije pridržavala zakona, te da su u pojedinim slučajevima dozvole za izgradnju MHE izdate dvema različitim kompanijama za istu lokaciju.

“Tadašnje Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja izdalo je dve dozvole za izgradnju hidroelektrane u jednom segmentu rečnog korita na reci Lepenac dvema različitim kompanijama. Dozvola je izdata kompaniji „2. juli“ iz Kačanika 2018. godine, dok je godinu dana ranije, 2017. bila izdata i dozvola kompaniji „Hidroforca“ iz Dečana”, navodi Zogiani.

Zogiani dodaje da postoje sumnje da izgradnja MHE šteti životnoj okolini, iako su takve procene trebale da se urade pre početka njihove gradnje. On napominje da će novo Ministarstvo infrastrukture i zaštite životne sredine formirati stručne komisije koje će proceniti situaciju na terenu, napominjući da je dokumentacija oko izgradnji MHE konfuzna.

“Insistiraćemo na sveobuhvatnoj proceni situacije, jer jednostavno sumnjamo u nesprovođenje zakona”, kaže Zogiani i dodaje da su se meštani žalili da su izvođači radova premašili i ovlašćenja iz građevinskih dozvola.

Inače, MHE na lokaciji Obereke u Štrpcu, gradi komapnija Matkos group, koja je dozvolu dobila od opštine Štrpce, na čijem je čelu Bratislav Nikolić iz Srpske liste.

Novinari nisu uspeli da stupe u kontakt sa nadležnima iz te lokalne samouprave ali prema ranijim saznanjima, Skupština opštine Štrpce je dozvolu za igradnju MHE izdala još 2013. godine, pa je 2016. sa iste instance naloženo obustavljanje radova na neodređeno, nakon čega je kompanija Matkos group ponovo dobila dozvolu za izgradnju MHE na reci Lepenac.

Nakon odluke nadležnog Ministarstva da privremeno obustavi radove na izgradnji MHE, kompanija Matkos Group je najavila da će poslati Kosovo na londonsku arbitražu ukoliko nastavi da ometa energetska ulaganja na Kosovu. Zamenik ministra Avni Zogiani je rekao da ovakva reakcija kompanije Matkos Group samo pokazuje da nešto nije u redu sa izgradnjom te MHE.

Radojica Mrđinac iz Štrpca je jako skeptičan kada je u pitanju odluka nove Vlade Kosova da privremeno suspenduje radove na izgradnji mini hidroelektrana na čitavoj teritoriji Kosova.

”Sve cevi su i dalje tu, oni vuku te cevi, pripremaju se za nastavak”, kaže Mrđinac za Radio Kosovo 2 i dodaje da očekuju sastanak sa predstavnicima Ministarstva.

I Dobrivoje Stevanović iz Štrpca strahuje da će se radovi na izgradnji MHE uskoro nastaviti. On u izjavi napominje će meštani opštine Štrpce i dalje pokušavati da ospore dozvolu koju je opština izdala kompaniji Matkos Group za izgradnju mini hidroelektrana.

Besim Dobruna, stručnjak iz oblasti ekologije i bivši zvaničnik u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, tvrdi da nijedna hidroelektrana na Kosovu nije izgrađena po zakonu o zaštiti životne sredine, koji je stupio na snagu 2004. godine. On objašnjava da Zakon o vodama nalaže da se za svaku izgradnju hidroelektrane moraju dobiti dve dozvole: jedna za korišćenje vode, a druga je u vidu ugovora o koncesiji za korišćenje prirodnih resursa.

On napominje da su izgradnje MHE nelegalne jer kompanije koje ih grade nemaju u svom valsništvu parcele na kojima se radovi izvode. Dobruna ocenjuje i da su mini hidroelektrane nepotrebne jer su štetne po životnu sredinu a prozivode malu količinu električne energije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.