Meštani Badovca i Sušice traže garancije da neće imati neplanirane restrikcije vode

Foto: RTV Kim

Dvadesetak meštana Gornjeg Badovca i Sušice okupilo se danas na putu Gračanica – Šaškovac, iako im je od prošle subote regulisano vodosnabdevanje. Kako kažu, nastaviće da protestuju dok ne dobiju garancije da im neće isključivati vodu, odnosno da će restrikcije biti u dogovorenim terminima.

Najmanje 70 kuća u Novom Badovcu i isto toliko u susednoj Sušici vodu je tokom poslednjih mesec dana imalo samo noću.

„Voda nam je dolazila preko noći oko dva-tri. Ukoliko je neko budan u to vreme nešto završi. Ukoliko ne, kao da nije ni bilo vode. Ustajala sam noću u tri kako bi uključila veš mašinu i napunila posude vodom, dok sam u šest išla na posao“, kazala je Aleksandra Marković.

Redovno vodosnabdevanje im je ponovo omogućeno prošle subote kada su po prvi put ove godine organizovali protest. Međutim, pojedini meštani ova dva sela su se ponovo okupili jer strepe da će im voda ponovo biti isključena.

Predsednik lokalnog saveta Sušice Marko Simić za RTV Kim kaže da će sa protestima nastaviti dok ne dobiju garanciju da im voda neće biti isključivana.

„Ukoliko je restrikcija u periodu od osam do četiri popodne, onda neka bude za sva sela. Kako za Gračanicu, Laplje Selo, Preoce, tako i za Sušicu i Badovac“, rekao je Simić.

Momir Jovanović iz Sušice smatra da je krivac za to što ova dva sela nisu imala redovno vodosnabdevanje „ljudski faktor“.

„Fabrika vode proizvodi vodu, jezero je puno. Međutim, radnici Vodovoda zatvaraju i otvaraju vodu, zaborave ventile koje su zatvorili, a otvaraju druge. Stiče se utisak da to namerno rade, a možda i iz neznanja“, smatra Jovanović.

On dodaje da su stanovnici Sušice svojim sredstvima izgradili vodovodnu mrežu i podseća da je kapacitet cevi, iako je u međuvremenu Badovac naseljen, ostao isti.

„Postavili su vodomere na gas koji mere vazduh, ne čitaju vodomere, a uzimaju pare. Ovo je sramota za čitav svet u 21. veku. Mi tražimo osnovno sredstvo za život, ne bavimo se politikom“, naglasio je Jovanović.

O problemu vodosnabdevanja meštani Gornjeg Badovca i Sušice razgovarali su i sa predsednikom Opštine Gračanica Srđanom Popovićem, direktorom opštinskog odeljenja javnih službi, Vladicom Trajkovićem i menadžerom Regionalne vodovodne kompanije u Gračanici, Agimom Prenićijem.

„Na sastanku nam je rečeno da se ponovo vidimo u badovačkom Domu kulture u četvrtak, a da oni do tada nađu rešenje. Iz Vodovoda su kazali da imaju veliki problem, da se ljudi na divlje priključuju i zalivaju kukuruz i bašte. Tražila sam da, ukoliko je to problem, inspekcija izađe na teren i to reši ali da mi imamo vodu“, kazala je Aleksandra Marković.

Ukoliko problem redovnog vodosnabdevanja Gonjeg Badovca i Sušice ni posle novog sastanka sa predstavnicima Opštine Gračanica i Vodovoda ne bude rešen, meštani najavljuju preduzimanje radikalnijih mera.

„Moja je preporuka da jedan dan upalimo traktore, napunimo buriće vodom i blokiramo put u Gračanici, Opštinu i Policiju, pa neka izvole – ili da reše pitanje ili da nas isele“, rekao je Momir Jovanović.

„Blokiraćemo put i šta god bude trebalo kako bi ostvarili svoj cilj“, dodao je Marko Simić.

Skoro svaka kuća u Sušici ima bunar. Međutim, meštani kažu da ona nije ni za tehničku upotrebu zbog uglja sa kojim dolazi u dodir.

Nezadovoljni meštani Gornjeg Badovca i Sušice su novi protest najavili za sutra u 12 časova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.