Merdare: Preko pola tone sudžuka i pečenice sakrio u koferima

FOTO: Uprava Carine

Srpski carinici na prelazu Merdare zaplenili su juče, više od 500 kilograma goveđeg sudžuka i pečenice, pronađenih u nekoliko kofera u prtljažniku autobusa, saopštila je Uprava carine.

Precizira se da je roba otkrivena kada je na red za kontrolu pristigao autobus iz pravca Kosova, koji se sa oko 20 putnika uputio iz Prizrena ka Nemačkoj.

Iz Carine navode da su vozači, kao i putnici rekli da sem ličnog prtljaga nisu imali ništa za prijavljivanje.

Međutim, tokom detaljne kontrole, u prtljažnom delu autobusa pronađeno je šest velikih kofera, kako navode, „do vrha napunjenih suhomesnatim proizvodima u rinfuzu“, a utvrđeno je da se radi o ukupno – 347kg sudžuka i više od 186kg suve goveđe pečenice.

Kada je prekršaj otkriven, kao vlasnik robe prijavio se suvozač u autobusu koji je rekao da je suhomesnate proizvode kupio u mesari u Peći i to za „sopstvene potrebe“.

Sud je u hitnom postupku naložio oduzimanje i uništenje robe, od strane nadležne veterinarske inspekcije zbog neadekvatnog pakovanja i deklaracije i uverenja o zdravstvenoj ispravnosti.

Iz Uprave Carine podsećaju da se u putničkom prometu može nositi upakovana hrana sa deklaracijom proizvođača u količini koja je namenjena sopstvenim potrebama, odnosno potrebama domaćinstva, a ne daljoj preprodaji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.