Mentalno zdravlje mladih: Šta treba znati i kako pomoći?

mitrovica šetalište
FOTO: KoSSev
Šta je odlika mentalno zdrave osobe?

Mentalno zdrava osoba je ona koja je svesna sebe, svojih vrlina, mana, sposobnosti i ograničenja; koja je sposobna da razume i kontroliše svoje ponašanje i svoje emocije, da prihvati njihovu raznolikost, bez imperativa da mora uvek da se oseća srećno, zadovoljno, raspoloženo; ona koja je sposobna da oseća empatiju prema drugima i da poštuje mišljenje i potrebe drugih; koja je sposobna da neguje odnose, da voli i da bude voljena; da bude produktivna; da radi i da doprinosi, postavljajući realne ciljeve i ostvarujući svoje potencijale, ne padajući u očaj kada se desi nešto što je onemogućava u tome, već ona koja prihvata izazove i u stanju je da se nosi sa svakodnevnim životnim stresovima, da se organizuje u skladu sa izmenjenim okolnostima, i iako nije najuspešnija u svakoj ulozi, ipak da uspeva da funkcioniše bez većih smetnji.

Šta nam ukazuje da mlada osoba može imati problema sa mentalnim zdravljem?

Znaci koji nam ukazuju da mlada osoba može da ima problema sa mentalnim zdravljem su neke drastične promene u njenom ponašanju ili u osobinama ličnosti. Na primer, kada mlada osoba koja nije bila sklona konfliktima, odjednom počne da upada u konfliktne situacije, da se često i burno svađa; ili kada mlada osoba za koju ste znali da je druželjubiva i da voli da izlazi, odjednom počne da se povlači, osamljuje i ne može da imenuje nijednog prijatelja.

Gubitak interesovanja za uobičajene aktivnosti, dugotrajna utučenost i bezvoljnost, poteškoće sa koncentracijom, spavanjem, prekomerna razdražljivost, nemir i nemogućnost da “izdrži” na jednom mestu; preterana zabrinutost bez konkretnog povoda, prekomerna iscrpljenost, ozbiljan pad u motivaciji i uspeh koji drastično počinje da opada u školi ili na fakultetu, takođe su znak da se dešava nešto zbog čega će biti potrebna procena stručnjaka.

Neobjašnjivi gubitak težine, gubitak apetita, prejedanje praćeno čestim povraćanjem ili korišćenjem laksativa, mogu biti povezani sa poremećajima ishrane.

Nekada se javljaju i fizički znaci – simptomi glavobolje, mučnine, bolova u stomaku – najčešće umesto tuge ili anksioznosti. Oni znaci koji su alarmantni i zahtevaju hitnu i neodložnu reakciju odnose se na suicidalne ideje ili pokušaje samoubistva; samopovređivanje mlade osobe – posekotine, opekotine, zloupotrebu alkohola, psihoaktivnih supstanci, i uopšte na rizično ponašanje kojim mlada osoba ugrožava sebe, ljude iz okruženja i/ili imovinu, namerno nanoseći povrede sebi ili drugima.

Različiti znaci mogu ukazivati na različite vrste poremećaja i problema u mentalnom funkcionisanju.

Koji je prvi znak kada treba reagovati?

Nije baš uvek jednostavno da uočimo probleme drugih ljudi kada je u pitanju mentalno zdravlje, s obzirom na to da se borba sa ovom vrstom izazova obično odvija unutra, daleko od tuđih očiju.

Kada je u pitanju mentalno zdravlje dece i mladih, a pogotovo adolescenata, čiji razvoj se još uvek intenzivno odvija i praćen je nekada burnim promenama u ponašanju, procena je još kompleksnija, jer zahteva dodatni oprez da neke promene koje su karakteristične i uobičajene za razvojnu fazu u kojoj se deca nalaze i koje su po svojoj prirodi prolazne, bespotrebno ne patologiziramo, a isto tako postoji rizik da nam prođu “ispod radara” promene koje ipak zahtevaju stručnu procenu, pomoć i podršku, a koje smo mi normalizovali misleći da su prolazne i tipične za određeni razvojni uzrast.

Prvi znak na koji roditelji treba da reaguju uvek onaj koji ukazuje na drastično odstupanje od onoga što je do tada bilo uobičajeno za dete, naročito ukoliko novo ponašanje remeti dnevno, normalno funkcionisanje deteta, nanosi mu štetu, odražava se na njegov odnos sa drugima, a posebno sa porodicom, te da roditelji sigurno neće pogrešiti ukoliko sa detetom ili mladom osobom preispitaju te znake. Jer upravo te nagle promene i odstupanja u odnosu na neko, do tada uobičajeno ponašanje, jesu prvi znaci da nešto nije u redu.

Kontakt plus radio

Prof. Minić: Sreću čine male stvari, podsetite sebe ko su vaši bliski ljudiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.