Memorandum o razumevanju za upravljanje otpadom između Kosova i Nemačke

Kosovska ministarka za životnu sredinu i prostorno planiranje, Aljbena Rešitaj i nemački ambasador u Prištini, Kristijan Helt, potpisali su u petak zajednički Memorandum o razumevanju u oblasti saradnje Nemačke i Kosova u upravljanju otpadom, navodi se u zajedničkom saopštenju ovog ministarstva i ambasade. 

Ključni projekat u ovom sektoru bio je za reformu upravljanja otpadom “Trka za čistu životnu sredinu” (TČŽS). Implementiran je tokom 2016., sa krajnjim ciljem da pospeši učinak opštinskih usluga upravljanja otpadom, dodaje se u saopštenju.

Učestvovalo je 17 opština i njihovih 5 javnih preduzeća. One će dobiti opremu u vrednosti od 3.4 miliona evra (kamioni, kontejneri i slično) od strane KfW-a (Razvojna banka), a kao rezultat njihovog učinka u poboljšanju kriterijuma životne sredine.

Upravo kroz ovaj projekta, kako je saopšteno – povećan je procenat pokrivenosti usluga za 12.1%, procenat prikupljanja dažbina za 12.3%, dok je broj ilegalnih deponija smanjen za 47.3%:

"U budućnosti će uspešni TČŽS biti ponavljani i pretvoreni u Šemu grantova zasnovanoj na učinku (ŠGZU) koja će biti takođe podržana od strane Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje (Kosova, prim. red.). Pravila i izgradnja ŠGZU-a će biti razvijena u participativnom procesu i zajednički dogovorena od strane svih zainteresovanih strana."

Nemačke razvojna saradnja podržaće i nastojanja da se kvalitetne usluge pružaju svim građanima, uključujući redovno sakupljanje otpada i uklanjanja ilegalnih deponija, dodaje se. 

Podsetimo, početkom ove nedelje kosovski ministar finansija Bedri Hamza i Helt potpisali su sporazum između Vlade Kosova i Vlade Savezne Republike Nemačke, u iznosu od 12 miliona 950 hiljada evra, za dodatna sredstva za tehničku saradnju za 2017.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.