Mehaj sa Toresom: Članstvo Kosova u NATO-u vizija Kosova

mehaj armend riči tores
FOTO: Fejsbuk/Armend Mehaj

Američki kongresmen Riči Tores koji boravi u poseti Kosovu sastao se juče sa kosovskim ministrom odbrane Armendom Mehajom. Ovaj predstavnik SAD-a, koji je neretko u prošlosti javno lobirao u korist Prištine i tokom sastanka sa Mehajom, nosio je bedž sa američkom i kosovskom zastavom.

Mehaj je poželeo dobrodošlicu kongresmenu i izrazivši „duboku zahvalnost“ za svu podršku koju je u američkom kongresu ovaj Amerikanac pružio Kosovu, a ujedno ga obavestio i o bezbednosnoj situaciji.

„Upoznao sam ga sa trenutnom bezbednosnom situacijom u zemlji nakon krize u Ukrajini i destabilišućim ruskim uticajem kroz destruktivni pristup Srbije prema Kosovu i uopšte protiv mira, bezbednosti i stabilnosti našeg regiona“, rekao je Mehaj.

Mehaj je i ovom prilikom podsetio na zahtev Kosova za uspostavljanje stalne američke vojne baze na Kosovu koja bi, kako je naveo, „služila kao garancija bezbednosti, mira i stabilnosti“.

Ponovio je da je vizija Kosova članstvo u NATO.

„U trajnom savezu sa SAD i uvek u odbrani vrednosti slobode, mira i demokratije“, naveo je.

Tokom svoje posete Kosovu, američki kongresmen sastao se i sa liderom AAK Ramušom Haradinajem, a prilikom susreta nosio je majicu sa simbolima Kosova, bedž sa američkom zastavom i žuti cvet na sakou koji najčešće simbolizuje prijateljstvo.

Potom se sutradan sastao i sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, a fokus razgovora je bio „jačanje strateškog partnerstva sa SAD“. U međuvremenu Toresa je ugostio i predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca sa kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu, ali i evroatlantskom putu i saradnji Kosova i SAD.

Poseta kongresmena dolazi u jeku najnovijih tenzija na Kosovu i neuspelog sastanka u Briselu između kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a usled kažnjavanja vlasnika vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu koju je sinoć oko ponoći, na predlog američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera, kosovski premijer odložio na 48 sati.

Riči Tores (Ritchie Torres), imenovan je prošle godine za kongresmena SAD-a. Ovu poziciju preuzeo je od kongresmena Eliota Engela koji je u Prištini važio za jednog od najvećih saveznika Kosova, odnosno nekog ko je „pružao najjaču podršku Kosovu u američkom kongresu“, a upravo zbog prikupljanja podrške za priznavanje nezavisnosti.

Uoči imenovanja Toresa, tadašnja kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore, Meljiza Haradinaj Stubla (Meliza Haradinaj-Stublla), poručila je nakon sastanka, da je on novi saveznik Kosova u Kongresu SAD.

Opširnije u:

Kongresmen SAD na Kosovu sa Haradinajem i Osmani o „neraskidivoj vezi“ i nastavku nasleđa Eliota Engela

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.