Međunarodni dan mladih: Mladi Mitrovice učaureni ali sa potencijalom

Danas se obeležava Međunarodni dan mladih, koji su ustanovile Ujedinjene nacije. Ovogodišnji međunarodni dan posvećen je proslavi doprinosa mladih prevenciji konflikata i transformaciji, kao i inkluziji, socijalnoj pravdi i održivom miru. U kratkom osvrtu, mladi Mitrovčanin Slobodan Popović skicira svoju sliku o mladima i njihovom životu u Kosovskoj Mitrovici. Slobodan Popović je medicinski radnik, muzičar i pisac iz Kosovske Mitrovice. Iza sebe ima nekoliko EP izdanja i još uvek neobjavljenu zbirku kratke proze. U slobodno vreme, za sebe kaže da je "pasionirani lovac u žitu na vetrenjače sa oblacima u pantalonama".​

"Jednom prilikom je jedan od mojih sagovornika Mitrovicu nazvao rezervatom. I stvarno, u jalovim godinama posle rata, kada se život svodio na sirovo preživljavanje, ovaj grad je tako i delovao. Oivičeni strahom, posle prvog zvuka sirena, kao po komandi, gotovo svi smo bili na mostu. Ispred naših domova i budućnosti (p)ostajali smo poslednji bastion.

Na žalost, najveće breme životarenja između nade i strepnje ponela je mladost. Bez pozorišnih predstava i filmskih projekcija, sportskih mečeva i objekata, bili smo upućeni uglavnom na kafiće, alkohol, lako dostupnu drogu i ulicu.

Ipak, inat koji nosimo u sebi odigrao je svoju ulogu. Mnogi su alternativu pronašli u knjizi, ili instrumentu. Sačuvali smo nasleđe koje smo dobili – Mitrovica je ostala univerzitetski grad i grad umetnosti. Ali je ostao problem.

Mladost je ispijena i načeta, ogorčena i razočarana, bez prave šanse. Mladi akademici i tek svršeni srednjoškolci, odmah po sticanju obrazovanja – ostaju bez perspektive, i dalje ograničeni na roditeljski novac i domove. Tako se akumulira bes, a podriva samopoštovanje. Sa druge strane, nesto mlađi od nas (ne)ostvarenih – često su bez pravog nadzora i vaspitanja, sa nosem zabijenim u zemlju, ili oblacima, a manjkom ambicije i interesovanja…

Frustriranost i kulturoloski jaz s vremena na vreme eskaliraju – malo brine ta indiferentnost i nezainteresovanost autoriteta za probleme mladih ljudi.

A ipak, toliko mladih lekara, pravnika, ekonomista, profesora, muzičara, slikara, književnika čini ovaj grad potpunijim. Iako jos uvek učaurena i sa skromnim mogućnostima, mladost Mitrovice ima mnogo potencijala, talenta i raznovrsnosti. Samo im pružite vreme, strpljenje i veru."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.