Međunarodna zajednica ne veruje sudstvu na Kosovu

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2

Poslanica u skupštini Kosova, Rada Trajković, izjavila je za RTK2 da je otvaranje specijalnog suda u Hagu za ratne zločine na Kosovu najbolje rešenje zbog nepoverenja u kosovsko sudstvo.

Međunarodna zajednica zajedno sa kosovskim institucijama radi na modalitetu formiranja suda koji treba da sudi za ratne zločine iz 1998-1999 na Kosovu. Iako još uvek nisu poznati detalji, optuženima za zločine, a tu spadaju i osumnjičeni iz izveštaja Dika Martija, ipak bi se moglo suditi pred specijalnim sudom u Hagu, a ne u Prištini, kao što je tražila kosovska Vlada, prenose mediji.

Poslanica u Skupštini Kosova, Rada Trajković i politički analitičar, Ardian Arifaj, složili su se da je razlog ovakve odluke nepoverenje Međunarodne zajednice u institucije sudstva na Kosovu.

Rada Trajković, smatra da je otvaranje specijalnog suda u Hagu najbolje rešenje, istakavši da je Međunarodna zajednica od dolaska na Kosovo, pre 15 godina, uložila oko 2 milijarde evra u institucije vladavine prava, ali nažalost, problemi i dalje postoje, tako da je nepoverenje u sudstvo na Kosovu opravdano.

"Ja mislim da je ovo veliki posao. Mi ćemo valjda dobiti konačno žive i zdrave, do kraja procesa osobe, koje su najbitnije i najhrabrije. Svi mi želimo i očekujemo zaštićene svedoke koji će posvedočiti o zločinima tako mizernim i teškim kao što je trgovina organima," rekla je ona.

Politički analitičar, Ardian Arifaj, ističe da odluka da specijalni sud bude u Hagu nije konačna, ali da postoji potreba da ogranak tog suda bude van Kosova.

"Priče koje kruže da bi jedan ogranak specijalnog suda bio van Kosova je signal da Međunarodna zajednica ne veruje sudstvu na Kosovu i ne veruje da je ono u mogućnosti da bude profesionalno, nepristrasno kako bi sprovelo ovaj proces do kraja i da ovaj proces bude proces kome će svi verovati. Zato postoji potreba da deo tog suda bude van Kosova," istakao je Arifaj.

Trajkovićeva i Arifaj su se takođe složili da je za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije neophodno privođenje zločinaca pravdi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.