Dijalog u Briselu: Pravosuđe skoro rešeno

Vicepremijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras nakon najnovije runde dijaloga s Prištinom da su u teškim uslovima postignuti za Srbiju najbolji mogući rezultati kad je reč o pravosuđu na Kosovu.
 
Razgovori o pravosuđu su praktično privedeni kraju, rekao je Vučić za RTS, a njihov konačni završetak očekuje se u narednoj rundi dijaloga nakon formiranja srpske vlade, što on očekuje da se dogodi krajem aprila.
 
"Nema tu mnogo tog lepog niti nečega čime bismo se hvalili, niti čime bi se druga strana hvalila. U tim zadatim okvirima napravili smo najbolji rezultat za građane Srbije", rekao je Vučić i pojasnio da će svakako predsednik suda u Mitrovici biti Srbin sa severa KiM, da će u Severnoj Mitrovici odnos sudija biti 60-40, a da će Srbi takođe imati i dvotrećinsku većinu među zaposlenima.
 
Izborili smo se za ono što su za nas bile ključne i najvažnije stvari, a imaćemo i zastupljenost i u drugim delovima KiM koji ne pripadaju samo severu KiM, dodao je Vučić.
 
"Imamo jednak broj tužilaca, što je za nas od velikog značaja. U teškim okvirima u kojim svakako nismo mogli da postignemo velike rezultet koji bi bilo koga odeuševili, napravili smo najbiolji mogući rezultat", ponovio je Vučić.
 
On očekuje da nakon izbora Vlade Srbije, najkasnije 27. aprila, u Briselu bude napravljen konačni dogovor o pravosuđu, što je, kako je naveo, za nas značajno za relaksaciju svih drugih pitanja u odnosima sa EU.
 
Takođe, kako je rekao, razgovaralo se i o tome da se ne može ukidati srpsko državljanstvo Srbima na KiM niti da to može biti razlog za izbacivanje sa biračkih lista, jer tada niko od Srba ne bi učestvao na tim izborima.
 
Govorili smo i o rezervisanim mestima, ali tu dogovor nije postignut, rekao je Vučić i najavio da očekuje Eštonovu u Beogradu odmah nakon formiranja srpske vlade.
 
Kad je reč o budućoj vladi, Vučić je poručio građanima Srbije da vlast ne želi da se igra političkih igara, da je pred nama teška godina, te da je uveren da velikim radom i trudom možemo da postignemo velike rezutate.
 
"I odnos prema Srbiji u Briselu je odnos poštovanja, očekujemo veću podršku i pomoć za Srbiju, kao što ćemo biti pristojna zemlja koja će poštovati evropski put i nećemo zaostajati na tome", rekao je Vučić, dodajući da ćemo ovih nekoliko meseci koje smo izgubili nadoknaditi marljivim radom.
 
Upitan u kom je formatu održana ova rudna dijaloga, Vučić je rekao da je razgovarao s Ketrin Ešton i s našom delegacijom, ali ne s Albancima, jer se to njih ne tiče.
 
"Kada vlada bude formirana razgovaraćemo s albanskom stranom, jer nikada ne bih izbegavao takve razgovore," rekao je Vučić i dodao da je dijalog s Prištinom veoma važna stvar koja vuče Srbiju napred.
 
"To je i zaštita naših interesa, naše države, potrebno je da se borimo najviše što možemo, i da niko u Evropi ne može da kaže da nismo učinili najviše što možemo za našu zemlju i narod," naveo je Vučić.
 
On je otkrio i da će srpska vlada imati svake dve sedmice sednicu posvećenu evripskim integracijama, što ljude ne interesuje mnogo, ali "ćemo mi moći da uradimo brže i bolje, jer uvek je postojala, a i danas postoji skepsa kod pojedinih Evropljana – možemo li to mi, nećemo možda moći…"
 
"Neki jedva čekaju da nas kritiikuju i neki iz naše zemlje jedva čekaju da doliju ulje na vatru da im pomognu po tom pitanju. Ne morate da brinete, mi ćemo ovo što su naši najteži zadaci da obavimo, uvek vodeći računa o našoj državi i narodu," zaključio je Vučić.
 
Ešton: Finalizacija dogovora o pravosuđu na sledećem sastanku
 
"Praktično smo se dogovorili", rekao je premijer tehničke Vlade Srbije, Ivica Dačić koji je uz prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića pregovarao sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u kabinetu šefice evropske diploamtije Ketrin Ešton.
 
Tači je potvrdio da je danas ostvaren žnačajan napredak.
"Dogovor je gotovo postignut, a ostali su manji detalji koje ćemo rešiti do sledećeg sastanka," rekao je Tači novinarima nakon današnje četvoročasovne runde dijaloga.
 
Dačić je novinarima rekao da je u pregovorima o budućem sudu u Mitrovici postignut maksimum za srpsku stranu.
"Iako će sud biti u dve zgrade i pokrivati sedam opština, obezbedili smo da većina sudija i tužilaca budu Srbi," rekao je Dačić.
 
On je izjavio da su pregovori o pravosuđu bili veoma teški i da je to možda najvažnije pitanje o kome se do sada pregovaralo," rekao je Dačić.
 
Upitan da li će predvoditi srpsku delegaciju i u sledećoj rundi dijaloga koja se očekuje u aprilu, Dačić je odgovorio da to još uvek ne zna.
"Kada bude formirana nova Vlada, premijer će odlučiti ko će biti u sastavu delegacije u dijalogu," rekao je on.
 
Visoka predstavnica EU, Ketrin Ešton izrazila je zadovoljstvo što su dve strane skoro završile razgovore o pravosuđu i naglasila da će dogovor biti finaliziran na sledećem sastanku.
 
"Nastavili smo rad na pitanjima koja se tiču primene Briselskog sporazuma. U tom kontekstu izražavam zadovoljstvo zbog toga što su dve strane skoro završile razgovore o pravosuđu. Imajući u vidu neophodna usaglašavanja, dogovor će biti finaliziran na sledećem sastanku," navodi se u saopštenju.
 
Ešton je napomenula da su dve strane razgovarale i o narednim koracima u okviru dijaloga i dogovorile da se uskoro ponovo sastanu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.