Među potpisnicima apela "Zaustavimo dalje propadanje Srbije” i troje kosovskih Srba

Tri Srbina sa Kosova, Marko Jakšić, Slaviša Ristić i Aleksandar Đikić su potpisnici dokumenta “Apel – Zaustavimo dalje propadanje Srbije,” originalno objavljenom na portalu "Nova srpska politička misao", uz još sedamnaaest intelektualaca, analitičara, političara i profesora iz Srbije, u kojem se kroz  četiri tačke traži hitna suspenzija pregovora o članstvu u EU, sprečavanje privatizacije državnih preduzeća, to jest, kako se u ovom dokumentu navodi – rasprodaja preostale državne imovine, striktno poštovanje ustava i preispitivanje svih sporazuma i međunarodnih ugovora koji se tiču ustavno-pravnog statusa Srbije, te konačno, kako se u dokumentu dalje navodi – oslobađanje medijskog prostora za drugačije stavove i kritiku aktuelnog političkog kursa. Marko Jakšić i Slaviša Ristić su članovi DSS-a, partije koja je do početka briselskih razgovora bila najuticajnija na Severu Kosova, a sam Jakšić najuticajniji srpski lider, koji trenutno u javnosti nije politički aktivan. Slaviša Ristić je bivši predsednik opštine Zubin Potok, za kojim je EULEX krajem avgusta izdao nalog za hapšenje, s obzirom na to da nije dostupan kosovskom pravosuđu, a traži se u vezi sa slučajem ubistva kosovskog policajca Envera Zumberija iz 2011. godine. U svojoj zajednici, Ristić i dalje uživa poštovanje i ugled. Aleksandar Đikić je profesor prištinskog univerziteta, izmeštenog u Kosovskoj Mitrovici, koji je izbegao iz Prištine 1999. godine i živi u Beogradu.
 
Potpisnici ovog dokumenta navode da su “duboko zabrinuti zbog pretećeg ekonomskog i državnog kolapsa, kao i pogrešnih koraka vlasti koje svojim ponašanjem taj kolaps pospešuju i ubrzavaju,” te da im je namera da mobilišu sve one koji nisu “digli ruke od vere u budućnost i odustali od borbe protiv ekonomske i političke kolonizacije” kojoj je Srbija izložena.
 
Oni smatraju da pregovori o članstvu u EU, “u obliku u kojem se sprovode, samo služe kao izgovor za neprekidne političke ucene,” koje se odnose na Kosovo, Hag, privatizaciju, promenu ustava, teritorijalno preuređenje, radno zakonodavstvo i kojima se nameće, kako se u dokumentu navodi –  “štetan neoliberalan društveno-ekonomski koncept.”
 
“Više je nego očigledno da protekle godine, tokom kojih je sve bilo podređeno procesu ‘evrointegracija’, Srbiji nisu donele željenu ekonomsku i političku stabilnost, već, naprotiv, perpetuiranje stanja društveno-ekonomske krize, administrativnog haosa i narkomanske zavisnosti od stranih kredita, savetnika i međunarodne finansijske oligarhije,” naglašava se u dokumentu.
 
Pored insitiranja na striktnom poštovanju ustava i preispitivanju međunarodnih ugovora i sporazuma koji se tiču ustavno-pravnog statusa zemlje, traži se i poništavanje svih sporazuma za koje se utvrdi da su neustavni, ili štetni po “vitalne nacionalne interese”.
 
Zahteva se “neodložno oslobađanje medijskog prostora za drugačije stavove i kritiku aktuelnog političkog kursa,” prekidanje tendencije stvaranja “kulta ličnosti i diktature nad javnošću, medijima, pravosuđem i društvom u celini, jer takvo stanje jednoumlja neminovno proizvodi društvenu sklerozu i apatiju, a svako političko i izborno izjašnjavanje u takvim okolnostima čini nužno nelegitimnim.”
 
Dokument su potpisali i Đorđe Vukadinović, Slobodan Antonić, Marinko Vučinić, Jovan Dušanić, Branko Pavlović, Petar Lađević, Vladimir Đurić, Miloš Ković, Bogdana Koljević, Nikola Tanasić, Dušan Kovačev, Slobodan Reljić, Vladan Dinić, Sanda Rašković Ivić, Marina Raguš, Dejan Mirović, i Vladimir Kecmanović. Čitav dokument koji je objavljen na Novoj srpskoj političkoj misli možete pročitati OVDE.
 
 
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.