Mediji: Srbija neće dopustiti da Kosovo bude deo EUSAIR-a

FOTO: N1

Srbija je danas saopštila da neće dopustiti da Kosovo, kao samostalna zemlja, bude deo Strategije Evropske unije za jadransko – jonski region (EUSAIR) u sklopu koje 10 država sarađuje u područjima saobraćaja, turizma, zaštite okoline i energetike, piše Fonet.

U Tirani je boravila delegacija Kosova predvođena ministrom lokalne samouprave Elbertom Krasnićijem koja nije bila na tom susretu, ali se sastala sa predstavnicima Evropske komisije, tražeći prijem Kosova u EUSAIR, prenosi HRT.

Podseća se da je EUSAIR forum na kojem učestvuju Hrvatska, Slovenija, Italija, Grčka, Srbija, BiH, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija i San Marino, a pokrenula ga je 2014. godine Evropska komisija kako bi se zemlje kandidati i potencijalni kandidati približili članstvu u EU.

Tih 10 zemalja koje izlaze na Jadransko i Jonsko more, ili se nalaze u njihovom zaleđu, okupile su se na godišnjoj konferenciji u Tirani od 16. do 18. maja.

Za prijem novih članica potrebna je saglasnost svih 10 članica EUSAIR.

„U skladu sa međunarodnim pravom i poveljom UN, KiM je sastavni deo Republike Srbije, kao punopravne članice UN. Sva relevantna pitanja u vezi sa KiM u okviru Srbije, sadržana su u rezoluciji SB UN 1244“, napisalo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije u mejlu poslatom agenciji Hina.

U saopštenju Ministarstva se „skreće pažnja da delovi teritorija zemalja učesnica EUSAIR, ne mogu istovremeno biti i učesnici Strategije, jer zemlje čiji su sastavni deo, to već jesu“.

U navedenom smislu, nije logično da KiM, kao sastavni deo Srbije, odvojeno bude deo EUSAIR, dodaje se.

Predsedavanje EUSAIR ovaj mesec preuzela je BiH, dok 1. juna 2023. godine jednogodišnje predsedavanje preuzima Hrvatska.

Krasnići je u nedelju u razgovoru za Hinu rekao da veruje da će Hrvatska podržati aspiraciju Kosova.

Iz Evropske komisije poručili su da bi se EUSAIR mogao dalje širiti, ali da ulazak zemalja ne zavisi od njih, nego o pristanku svih 10 članica, a da Srbija blokira ulazak Kosova.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.