MC: Kosovsko MSP „ukinulo“ srpski jezik na zvaničnom sajtu

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova
FOTO: Printscreen

Na zvaničnom sajtu kosovskog Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore, kao i na stranicama društvenih mreža ovog ministarstva, nema nijedne objave na srpskom jeziku.

Ovo ministarstvo u Vladi Kosova uklonilo je na svom zvaničnom sajtu stranicu na srpskom jeziku, piše Medija centar Čaglavica.

Takođe na zvaničnoj Fejsbuk stranici ovog ministarstva natpis i tekst ispod logoa je samo na albanskom jeziku, a brojne objave o aktivnostima ovog ministarstva su samo na albanskom jeziku.

Tviter nalog je samo na engleskom, dok je zvanični Youtube kanal i Instagram nalog i na engleskom i albanskom jeziku.

Na Fejsbuk stranici ovog ministarstva logo koji sadrži i natpis na srpskom jeziku nalazi se u objavi iz 2013. godine. Šest godina kasnije “ubačen” je logo samo na engleskom jeziku, a sada se na ovoj društvenoj mreži nalazi logo ministarstva samo na albanskom jeziku.

U vezi sa ovim Medija centar uputio je pitanja ministarstvu spoljnih poslova i dijaspore Kosova, međutim do objavljivanja teksta odgovor im, kako navode, nije stigao.

Poverenik za jezike na Kosovu: MSP krši Zakon i Ustav, ukoliko je uklonilo srpski jezik sa sajta

Povodom navoda Medija centra poverenik za jezike na Kosovu Slaviša Mladenović rekao je da je ovo ministarstvo, „ukoliko je tačno da je ukinuta stranica na srpskom jeziku, prekšilo Zakon o upotrebi jezika i Ustav Kosova“.

„Svi građani imaju pravo da se na oba službena jezika pravovremeno informišu preko kanala za komunikaciju koja ministarstva koriste, tako da to jeste kršenje zakona“.

Mladenović je za Medija centar istakao da će u vezi sa ovim slučajem Kancelarija poverenika za jezike pokrenuti „svoje redovne procedure“.

„Prvo ćemo tražiti objašnjenje od ministarstva, kako bi dali preporuke i ukoliko one ne budu sprovedene videti da li postoji mogućnost kažnjavanja odgovornih, jer sa tim ministarstvom već određeno vreme i imamo probleme kada je u pitanju komunikacija mejlom odnosno slanje saopštenja i obaveštenja medijima“, rekao je Slaviša Mladenović.

UNS i DNKiM: Vlada Kosova da poštuje zakon o ravnopravnoj upotrebi jezika

U međuvremenu se oglasilo i Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) koje je izrazilo proteste zbog izbacivanja srpskog jezika sa zvaničnog sajta ministarstva i zatražilo od kosovske vlade da sve institucije poštuju zakon o ravnopravnoj upotrebi jezika.

„Deset dana nakon obeležavanja Evropskog dana jezika, i ukazivanja novinara koji izveštavaju na srpskom jeziku na kršenje zakona većine kosovskih institucija, koje ne šalju srpskim medijima saopštenja na maternjem jeziku, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore u Prištini otišlo je korak dalje“, naveli su iz ovih Udruženja.

Poručili su i da će da nastave da prate i ukazuju na nepoštovanje zakonskih odredbi koje garantuju srpskom narodu ravnopravnu upotrebu maternjeg jezika.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.