Mazići iz Kline: "Svakog dana nas gađaju"

Izvor: RTK2 (tekst je lektorisan; jučerašnje izdanje)

Povratak Srba u Klinu počeo je 2005. godine, do sada se vratilo oko 60 starosedeoca, među kojima je i bračni par Mazić. Iako je prošla decenija od njihovog povratka, oni i dalje imaju iste probleme. Kamenovanje njihovog porodične kuće je svakodnevnica.

Nakon što su 1999. godine  napustili Klinu, tuga za domom bila je prevelika, što ih je 2005. godine vratilo u svoju porodičnu kuću, tako počinje svoju povratničku priču bračni par Mazić. Međutim, već prvih dana po povratku, počela su uznemiravanja i kamenovanja njihovog doma. Takva situacija ni nakon 10 godina ne jenjava. Poslednji napad desio se sredinom ove sedmice.

“Tresla sam se kao prut, otišla sam da uzmem drva koja držimo na terasi, jer sve mora pod ključ, kad je pao kamen za mnom. Sva sreća je bila zavesa, pa me je zaštitila. Svakog dana nas gađaju. Željna sam da vidim svoje unučiće, da bi sačuvali kuću, ali ne smeš da izađes ispred, nema preko toga, to ne može svako da izdrži,” rekla je za RTK2, Ruža Mazić.

Kako nam je rekao Živan Mazić, policijska patrola je dolazila u nekoliko navrata da obavi uviđaj, međutim, počionioci nisu pronađeni.

“Oni me pitaju da li ga poznaješ, a ja slabo vidim, kad baci kamen, dok izađem, on već 50 metara otišao, kako da ga prepoznam. Kako da se ne bojiš, legneš, ne znaš da li ceš ustat' ujutru," poručuje Živan Mazić.

Načelnica Pećkog okruga, Vinka Radosavljević, potvrdila nam je da je porodična kuća Mazića često meta nepoznatih napadača.

”Kada se peti put desilo, a rezultata nije bilo, ponovo je policija pozvana zahvaljujući srpskim policajcima, koji su učinili sve da se ta stakla porave, ali počinioci još uvek nisu pronađeni. Očekujemo da će policija da radi svoj posao i da ne dozvole da dolazi do ovakvih napada, posebno ne na starije ljude koji su nemoćni i sami," dodaje Radosavljević.

Komšija Vladan, koji svakodnevno obilazi Maziće, ispričao nam je kako su prve godine povratka, u Klini bile preteške, jer nije bilo dana bez incidenata uperenih protiv Srba. Danas je bezbednosna situacija bolja, ali kamenovanje srpskih kuća je i dalje učestala pojava.

“Na mene su i moju babu pucali, 2006. godine, 28. decembara, u pola noći", žali se Radosavljević.

Ministаr zа zаjednice i povrаtаk, Dаlibor Jevtić, ocenjuje dа  kаmenovаnje kuće porodice Mаzić u Klini pokаzuje dа je situаcijа veomа аlаrmаntnа i dа se hitno morаju preduzeti korаci kаko bi se povrаtnici i njihovа imovinа u ovom i ostаlim delovimа Kosovа zаštitili. Kosovska policija povećala je broj srpskih policajaca u ovoj opštini. Dodajmo da je u Klini pre 1999. godine živelo oko 400 srpskih porodica, odnosno oko 2.000 Srba, a danas u tom mestu stalno obitava oko 30 srpskih porodica sa oko 60 članova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.