Martinović i funkcioneri Srpske liste imenovani u savete Univerziteta i fakulteta u Kosovskoj Mitrovici; Šarčević: Nije protivzakonito

Đurić Zubin Potok Srpska lista
FOTO: KoSSev

Vlada Srbije dodelila je još jednu funkciju Aleksandru Martinoviću, poslaniku i funkcioneru SNS – on je na poslednjoj sednici izabran za člana Saveta Univerziteta u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Funkcije u savetima Univerziteta i više fakulteta u Kosovskoj Mitrovici dobilo je i niz istaknutih funkcionera Srpske liste, među kojima su i Goran Rakić, gradonačelnik Kosovske Mitrovice, bivši ministri u Vladi Kosova Ivan Todosijević i Dalibor Jevtić, poslanici Slavko i Igor Simić… Ministar prosvete Mladen Šarčević za Insajder kaže da njihov izbor nije protivzakonit ni neobičan.

Aleksandar Martinović i još 10 funkcionera Srpske liste su u savete Univerziteta i nekoliko fakulteta u Kosovskoj Mitrovici imenovani u jednom danu – 21. novembra. Oni su postavljeni na te funkcije, iako se u Zakonu o visokom obrazovanju navodi da Vlada članove saveta visokoškolskih ustanova bira „iz reda istaknutih ličnosti iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede“.

Aleksandar Martinović, koga je Vlada postavila za člana Saveta, dugogodišnji je poslanik SNS. Uporedo s političkim angažovanjem on već 18 godina radi i na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, a od prošle godine je zaposlen i kao profesor na Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji. Kako su mediji objavili, nedavno je dobio saglasnost da može da predaje i na kragujevačkom Fakultetu medicinskih nauka.

Za člana Saveta Univerziteta u Prištini imenovan je i Goran Rakić, predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice, zatim Vinka Radosavljević, takođe funkcionerka SL, kao i Ivan Todosijević, predsednik privremenog organa Opštine Zvečan.

Todosijević je kao kandidat SL učestvovao na izborima za kosovski parlament i stekao je pravo da obavlja funkciju poslanika, a prethodno je bio ministar za lokalnu samoupravu u vladi Ramuša Haradinaja.

Todosijević, međutim, navodi za Insajder da ne zna da je imenovan na tu funkciju.

„Ne znam ništa o tome. Možda je neki drugi Ivan Todosijević, ima ih nekoliko“, kaže on.

Istog dana u Savet Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici imenovan je Igor Simić, portparol SL i poslanik te stranke u kosovskom parlamentu, a na istu funkciju postavljen je i Ljubinko Karadžić, koji je takođe među članovima SL koji su ušli u Skupštinu Kosova. Za člana Saveta Pravnog fakulteta Vlada je izabrala i Dalibora Jevtića, potpredsednika SL, koji je bio ministar za zajednice i povratak i zamenik premijera u vladi Ramuša Haradinaja.

U Savet Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Vlada je imenovala još dva člana SL – Slavka Simića, koji će biti poslanik i u novom sazivu kosovskog parlamenta, i Zorana Mojsilovića, koji je bio u prethodnom. Milan Radojević, nekadašnji zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova, imenovan је za člana Saveta na Ekonomskom fakultetu.

„Razgovarali smo o tome na stranačkim organima“

Radojević za Insajder kaže da zna da je bio predložen za tu funkciju, ali da mu nije poznato da je izabran.

„Nikakve detalje ne znam. Dok ne bude službeno ne mogu da komentarišem“, navodi on.

Da je bio predložen za člana Saveta Poljoprivrednog fakulteta potvrdio je za Insajder Zoran Todić, predsednik Opštine Leposavić i funkcioner Srpske liste, ali, kako kaže, nije obavešten da je na to mesto i izabran. On navodi da se o tome pričalo na stranačkim organima.

„Razgovarali smo na tu temu, da treba da se šalju predlozi za članove saveta svih fakulteta prištinskog univerziteta“, kaže Todić.

Na pitanje zašto se o tome razgovaralo na stranačkim organima, odgovara da nije samo stranka u pitanju, već da je o tome razgovaralo rukovodstvo opštine u saradnji sa ostalim opštinama i svim institucijama.

Upitan šta će političari na univerzitetu i fakultetima, Todić za Insajder kaže:„Nisu samo političari. Ko kaže da su sve političari“.

Šarčević: Oni su odande

Izbor političkih funkcionera za članove saveta Univerziteta i fakulteta u Kosovskoj Mitrovici za ministra prosvete, Mladena Šarčevića, nije sporan. Konkretno, za izbor narodnog poslanika Aleksandra Martinovića za člana Saveta Univerziteta, ministar za Insajder navodi da „nije protiv zakona“.

Ni imenovanje ostalih političkih funkcionera na pomenute funkcije, Šarčeviću nije problematično.

„To nije neobično, oni su odande“, kaže on.

Na podsećanje da u Zakonu o visokom obrazovanju piše da Vlada članove saveta visokoškolskih ustanova bira „iz reda istaknutih ličnosti iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede“, ministar prosvete dodaje da se oni biraju i iz „javnog i društvenog života“. To se u Zakonu, međutim, ne navodi.

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici funkcioniše kao i svi ostali univerziteti u Srbiji, odnosno finansira se iz budžeta Republike Srbije. Zaposleni na tom univerzitetu imaju ista prava kao i svi ostali na Kosovu koji se finansiraju iz srpskog državnog budžeta, što znači da imaju pravo i na kosovski dodatak.

A kosovski dodatak znači da im je osnovica plate uvećana za 50 odsto.

Nije javno objavljeno koliko je novca iz budžeta ove godine izdvojeno za taj dodatak, a predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je prošle godine da on iznosi 71 milion evra godišnje.

InsajderPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.